ZAPADU OPET HVALI BAKIROVU POLITIKU: Željko Komšić pred Skupštinom Saveta Evrope bez saglasnosti Predsedništva BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 01. 2022. u 08:12

ŽELjKO Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, odlučio je da se bez saglasnosti Predsedništva BiH obrati na današnjoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

ЗАПАДУ ОПЕТ ХВАЛИ БАКИРОВУ ПОЛИТИКУ: Жељко Комшић пред Скупштином Савета Европе без сагласности Председништва БиХ

Parlamentarna skupština , Foto Goran Čvorević

Ovim potezom Komšić, kako kažu sagovornici "Novosti", želi da pojača dodvoravanje Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim političkim liderima da ga ponovo izaberu za hrvatskog člana Predsedništva na predstojećim oktobarskim izborima, kao što su uradili pre četiri godine.

Zamenica predsedavajuće Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać kaže, za "Novosti", da je istrajavajući na sopstvenoj vizija BiH, Željko Komšić zloupotrebio poziv Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, prekršio Ustav i Poslovnik o radu Predsedništva, izlažući na međunarodnoj sceni neusaglašen stav članova Predsedništva, čime obraćanje pred ovim telom svodi na ličnu političku promociju, vraćanje političkih "dugova" onima koji su ga izabrali i na čuvanje sopstvene političke pozicije.

Željko Komšić i Bakir Izetbegović, Foto Avaz

- Komšić je svestan da, ako se slučajno nešto promeni u BiH, poput Izbornog zakona BiH, njega više nema na poziciji člana Predsedništva - ističe Snježana Novaković Bursać.

- Koliko je sopstvena vizija nekakve građanske, odnosno unitarne BiH zasplepljujuća za likove poput Željaka Komšića, govori i činjenica da je spreman da se pojavi u lažnom formatu pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope. Sadržina lažnog predstavljanja je više nego jasna jer je poziv za obraćanje na sednici PS SE dobilo Predsedništvo BiH, kako bi se obeležile dve decenije članstva BiH i predstavilo stanje u zemlji. .

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Paralemntu BiH kaže da je ponašanje Komšića dokaz da očigledno u BiH nikome nije stalno do dogovora.

- Sad se Komšiću namestilo da nastavi sa diskreditacijom Srpske i srpskih lidera. Ovde se jasno vidi da Sarajevo i bošnjačka politika ne žele dogovor u BiH. Deo ove politike je i Komšić. Bitno je samo narušiti ugled RS pred međunarodnom zajednicom - kaže Stevandić.

Snježana Novaković Bursać , Foto Novosti

POZIV IZETBEGOVIĆU I ČOVIĆU

PREDSEDNIK Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović uputio je poziv predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsedniku HDZ BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH. Najavio je da će sednicu zakazati za 1. februar, i istakao da bi njihovo prisustvo dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rešenja za BiH.

PODRŠKA IZ LONDONA

Komšić ima podršku Zapada na čelu sa Londonom, jer Britanija želi destabilizaciju regiona i BiH, a potezi kakve povlači Komšić su idealni da rasplamsaju krizu. Ne treba zaboraviti da je ovo izborna godina u kojoj Komšić mora pojačati dodvoravanje bošnjačkim političarima na maksimum. Ako ne bude igrao kako Sarajevo svira, Komšić bi mogao da ispadne iz računice bošnjačke političke kuhinje - ističe Srđan Perišić, profesor geopeolitike .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)