OSMANSKA OKUPACIJA POSTALA PRIJATELJSTVO: Na svečanosti u Sarajevu rečeno da je Mehmed Osvajač začeo prijateljstvo staro 558 godina

Srna

11. 01. 2022. u 11:04

NA nedavnom obeležavanju Dana prijateljstva oružanih snaga BiH i Turske u Sarajevu vojni ataše turske Ambasade u BiH Mustafa Sitki Tatar naveo je da ovo prijateljstvo seže iz vremena Osmanskog carstva, odnosno otpočinjanja viševekovne turske okupacije ovih prostora.

ОСМАНСКА ОКУПАЦИЈА ПОСТАЛА ПРИЈАТЕЉСТВО: На свечаности у Сарајеву речено да је Мехмед Освајач зачео пријатељство старо 558 година

Oružane snage BiH

- Svojim dolaskom danas ovde postali ste najveći dokaz da bogatstvo i snaga ovog prijateljstva započetog prije 558 godina sa sultanom Fatihom Mehmed-hanom, velikim veziorom Mahmut-pašom i komandantima Isa-bega Ishakovića ne mogu biti sputani i ograničeni ratovima, državnim granicama ili geografskim prostorima - rekao je Tatar na svečanosti, prenosi zagrebački "Večernji list", izdanje za BIH.

On je naveo da su svi prisutni na svečanosti živi predstavnici ovog prijateljstva koje je počelo sa Sari Saltukom i kroz istoriju se dodatno unapredilo, te dalje nastavilo sa Gazi Husrev-begom.

Tatar je naveo da ljudi u BiH ne treba da brinu jer su prethodnici "ostavili u nasleđe ove prijateljske i kulturne veze".

"Večernji list" podseća da su sa osmanskom okupacijom usledili vekovi mraka i tiranije u BiH, proterivanje i obespravljivanje hrišćana, kao i rušenje brojnih crkava i manastira.

Na ovom okupljanju, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, nije bilo predstavnika Hrvata i Srba u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane u Savetu ministara.

Prisustvovali su ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, te ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i predstavnici turskih institucija i organizacija koje deluju u BiH. 

BONUS VIDEO: 

SRPSKA SLAVI DAN REPUBLIKE: Svečani defile u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju