OTIMAČINU PRIJAVILO 3.245 SRBA: ŠTA je pokazala akcija o informisanju srpskog naroda o promeni katastarskih knjiga u FBiH

S. Mišljenović

28. 12. 2021. u 06:45

VLADE Republike Srpske i Srbije nastaviće i naredne godine zajedničku akciju informisanja Srba širom regiona i sveta, koji imaju imovinu u Federaciji BiH, kako u procesu usklađivanja zemljišnih knjiga koja traje u FBiH ne bi ostali bez vlasništva nad zemljom.

ОТИМАЧИНУ ПРИЈАВИЛО 3.245 СРБА: ШТА је показала акција о информисању српског народа о промени катастарских књига у ФБиХ

Zgrada Vlade/ Foto: Glas Srpske

U ovogodišnju akciju RS i Srbije koja je vođena dva meseca, od septembra do novembra, javilo se 3.245 Srba iz dijaspore i regiona koji su prijavili da im je zemlja u Federaciji BiH oduzeta jer nisu ni znali da je u toku usklađivanje zemljišnih knjiga!

Đorđe Radanović, koordinator rada Kancelarije za stručnu pravnu pomoć Srbima u FBiH, kaže za "Novosti" da se u zajedičkoj akciji došlo do podataka da više od 100.000 Srba koji su izbegli iz FBiH u ratu treba da se javi kako bi ušli u proces upisa imovine na svoju porodicu.

- Srbi u Federaciji BiH imaju grunt na preko 8.400 kilometara kvadratnih zemlje. To vam dođe kao osam Banjaluka. Nakon što se oko 500.000 Srba proteranih u ratu iz FBiH rasulo po regionu i svetu iza njih je ostala zemlja - ističe Radanović.

Foto Novosti

Đorđe Radanović

Ali, on kaže da je Srbima zemlja zauzeta odmah u ratu, a da su oni koji su je prisvojili počeli da je obrađuju ili na njoj grade objekte i seku šumu.

- Mnogi Srbi su odmah posle rata pokušali da dokažu da je zemlja njihova, ali su vlasti FBiH to vešto odbijale. Sad nakon godina pritisaka Srba sa svih strana na Federaciju stigla je harmonizacija zemljišnih knjiga, ali opet na štetu Srba - ističe Radanović.

On kaže da se harmonizacija knjiga radi bez znanja Srba jer se te odluke objave po sudovima u gradovima FBiH gde nema Srba, pa oni i ne znaju da bi trebalo da se jave u sudove.

- Zbog toga smo poveli veliku akciju informisanja srpskog naroda proteranog iz FBiH da ponovo upišu imovinu na sebe. Ključ je da se provedu ostavinske rasprave pred sudovima u FBiH i da Srbi zemlju koja je i bila njihova ponovo upišu na svoje porodice - ističe Radanović.

Foto skrinšot RTRS

STADION NA ZEMLjI KOVAČEVIĆA

SLUČAJ porodice Bogdana Kovačevića iz Bihaća dokaz je kako je srpska imovina oteta odmah nakon početka rata. Kovačevići su imali 97 dunuma zemlje u mestu Izačić kod Bihaća. U ratu su je zaposeli drugi i od tada je obrađuju.

- Na našoj zemlji je napravljen i stadion, a zemlju je podelilo nekoliko muslimanskih porodica. Čak je i neka kanalizacija iz okolnih sela sprovedena na naše imanje. Da sam znao da će nas ovo snaći, ostao bih u ratu da branimo naše ognjište - ispričao je Bogdan Kovačević, koji danas sa familijom živi u Australiji.

LOKACIJE

RADANOVIĆ kaže da je akcija obaveštavanja Srba proteranih iz FBiH otkrila i da su najviše srpske zemlje u FBiH zauzeli muslimani na području Bihaća, Zenice, Sarajeva, Mostara, Zavidovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!