ZA PENZIJE DUG FBiH 1,35 MILIJARDI KM: Federacija decenijama odbija da isplaćuje prinadležnosti proteranim Srbima

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 12. 2021. u 08:12

FOND PIO Republike Srpske isplatiće ove godine više od 50 miliona KM na ime penzija za 10.065 penzionera, a koji su penziju zaradili na području Federacije BiH.

ЗА ПЕНЗИЈЕ ДУГ ФБиХ 1,35 МИЛИЈАРДИ КМ: Федерација деценијама одбија да исплаћује принадлежности протераним Србима

Foto Novosti

Oni su proterani u poslednjem ratu sa tog područja i FBiH ih je odmah precrtala sa svog spiska penzionera. Tako je ostalo do dana današnjeg.

Sagovornici "Novosti" kažu da je pre rata bilo oko 55.000 penzionera, pre svega Srba, koji su proterani i čije penzije od tada isplaćuje Srpska. tako je do sada na ime tih penzija isplaćeno ukupno oko 1,35 milijardi KM, što iznosi gotovo trećinu godišnjeg budžeta Srpske.

Foto Nezavisne Novine

Iako je u više navrata Srpska tražila da Federacija vrati na svoj budžet penzionere to se nije desilo, kao ni zahtevi da se Srpskoj isplati novac koji je u međuvremenu isplaćivala najstarijoj populaciji. Fond za penziono osiguranje FBiH ignoriše presude kako domaćih tako i međunarodnih sudova, koji su presudili u korist proteranih penzionera,

- Fond PIO RS evidenciju isplata počeo je da vodi od dana podnošenja prve tužbe i uredno to evidentira, tako da je do sada Srpska, od maja 2005. godine, zaključno sa 30. novembrom ove godine na ime penzija predratnih korisnika isplatila ukupno 1,35 milijardi KM. Na mesečnom nivou to iznosi 4,10 miliona KM - pojašnjavaju u FPIO RS.

Ratko Trifunović, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže da je međunarodna sramota da se decenijama dopušta FBiH da krši ljudska prava desetina hiljada građana koji su penziju pre rata stekli na tom području.

Ratko Trifunović, Foto SRNA

- U ovom slučaju prekršano je međunarodno pravo, a postoje i presude Suda za ljudska prava u Strazburu u korist penzionera Srba iz FBiH. Ne može nijedna institucija poput Fonda penzionog osiguranja FBiH da prestane da isplaćuje penzije svom korisniku jer su potpisali neki dokument. To je protiv zakona - kaže Trifunović i dodaje da se sve to prelama preko penzionera RS koji su ostali bez ogromnog novca koji je mogao biti utrošen za povećanje njihovih penzija.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH, kaže da se još u ratu u Sarajevu skovao plan kako bi se sprečio povratak Srba na vekovna ognjišta.

- U sklopu tog plana je i deo koji se odnosi na isplatu penzija zarađenih na području FBiH.

Oduzimanjem ovog prava Srbima je poslata poruka da nisu dobrodošli u FBiH. Srbi su danas građani četvrtog reda u FBiH. Veća prava od Srba pored Bošnjaka i Hrvata imaju i migranti - poručio je Radanović.

PLANIRALI OSNIVANjE DRŽAVNOG FONDA

FEDERACIJA BiH je nameravala da formira Fond PIO BiH, odnosno državni fond a što se, srećom, nije dogodilo.

- Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH je propisao da je socijalno osiguranje u isključivoj nadležnosti entiteta, a ne državne zajednice. Vlasti FBiH upornim odbijanjem da reše problem nadležnosti isplate penzija, želele su da još jednu nadležnost prenesu na državnu zajednicu BiH. Na sreću nijedna prethodna vlast u RS to nije učinila - poručili su iz FPIO RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)