SRPSKOJ NE DAJU DA BUDE USPEŠNA: Dodik poručio - BiH je nemoguća država i u krizi je od kad je formirana

Tanjug

18. 12. 2021. u 00:04

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je BiH u krizi od kad je formirana, te da nije ni trebalo da bude formirana.

СРПСКОЈ НЕ ДАЈУ ДА БУДЕ УСПЕШНА: Додик поручио - БиХ је немогућа држава и у кризи је од кад је формирана

foto SRNA

- Tako ne bi bilo ni krize - kazao je Dodik za Prvu TV.

Dodao je da je juče sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem razgovarao o tome šta se može učiniti u BiH da se naprave ka dijalogu. Naveo je i da Varhelji nije pominjao sankcije, te da ima samo zahteva da se "zaustave neka sredstva iz investicionog projekta koja su usmerena ka BiH". Dodik je rekao i da ukoliko Zapad pokuša da sankcioniše Republiku Srpsku, time će sam da je odvoji iz BiH. Napominjući da se do skoro govorilo samo o sankcijama za pojedince, Dodik je rekao da je sada u novoj nemačkoj vladi stranka Zelenih "koji seju nered po regionu i potpuno su jednostrani".

- Ono što znam sigurno to je da EU neće doneti odluku o kolektivnim sankcijama - tvrdi Dodik. - Uveren sam i znam i zašto govorim, ali je moguće da Nemačka nešto učini u tom pogledu ili Holandija koja je inače tradicionalno neprijateljska prema Srbima.

Dodik je podsetio da i Britanija šalje "nekog generala koji je komandovao bombardovanjem srpskih položaja u Republici Srpskoj, komandovao NATO-m koji je bombardovao Srbiju, a koji dolazi u BiH i govori kako treba da budemo demokratski nastrojeni". Naglasio je da u Srpskoj jesu demokratski nastrojeni, ali da međunarodna zajednica doprinose konfuziji, navodeći kao primer slanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika bez odluke Saveta bezbednosti UN, prenosi RTRS.

- Mi smo došli u poziciju da kažemo - ljudi ovo ne funkcioniše, imate Ustav, u njemu piše sve. Republika Srpska neće izaći iz svih institucija u BiH, ali sporimo ono što nije u Ustavu, a sada se upražnjava na nivou BiH - naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da Ustavni sud BiH radi po uputstvima koja je nametnula međunarodna zajednica, da 99 odsto odluka donose tri stranca i dva Bošnjaka i da one nameću i zadiru u sve oblasti. Potvrdio je da je moguće poštovati Ustav, a ne poštovati odluke Ustavnog suda, jer je, kaže, Ustavni sud BiH nakaradan, ali je izvan ingerencija odlučivanja o onome što je tradicionalnim pravom predviđeno da radi ustavni sud.

On je dodao da je Ustavni sud BiH "antiustavan i inkvizicijski" i da Srpska ne može prihvatiti njegove odluke kojima bi se ukinuli Dan Republike, grb, zastava, naziv Srpske, a podsetio je i na nedavne odluke o ukidanju vlasništva Srpske nad šumama i poljoprivrednom zemljištu. Dodik je naglasio da BiH nema ovlašćenja za odbranu, indirektne poreze, Sud i Tužilaštvo i da je Republika Srpska samo povukla svoje saglasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu