HRVATSKI VOJNICI NA KOKAINU: U nenajavljenoj kontroli petorica pozitivna na drogu

Novosti online

19. 07. 2021. u 21:36

ČETVORICA specijalaca, pripadnika Jedinice za specijalne operacije Hrvatske vojske, bili su pozitivni na drogu - neslužbeno, na kokain, prenose hrvatski mediji. Testirani su bez najave, ali ciljano.

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ НА КОКАИНУ: У ненајављеној контроли петорица позитивна на дрогу

Foto: Novosti

U drugoj akciji testiranja, pozitivan je bio pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja na kojima su bili vojni i državni vrh. Slučajevi za sad nisu povezani, a navodno je pripadnik vojne policije duže bio pod nadzorom. Protiv svih će biti pokrenut krivični postupak. 

-  Oružane snage redovno vrše inspekcije jedinica o sprovođenju propisa i poštovanju vojne discipline. (...) Slučajevi upotrebe opojnih droga biće, kao i do sada, disciplinski procesuirani, ali i dati na postupanje nadležnom državnom pravobranilaštvu. Princip nulte tolerancije i dalje važi za upotrebu droga u OSRH - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obe akcije su sprovedene u proteklih nekoliko nedelja, a nadležni ne otkrivaju da li su pripadnici oružanih snaga unosili drogu u kasarnu, konzumirali je u službenim prostorijama, koliko dugo, niti o kojim količinama je reč. Otac jednog od vojnika je i sam oficir.

- Najčešće poslednji saznaju oni u neposrednoj blizini - kaže bivši pripadnik HV Kristian Družeta.

Komandanti jedinica imaju dužnost da brinu o ponašanju svojih ljudi, naglašava on.

- Trebalo je da poznaje svog neposrednog pretpostavljenog, bilo bi dobro da zna šta rade tokom službe ili u slobodno vreme, ali opet je teško znati šta ljudi rade u slobodno vreme. A kada govorimo o kokainu, on se najčešće koristi jer se u telu zadržava mnogo kraće u poređenju sa marihuanom i nekim lakšim drogama - objašnjava Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP-a i zaštićenih osoba.

Vrhovni komadant oružanih snaga i predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, obavešten je o slučaju.

(24 sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)