DOGOVORENA OBNOVA STAROG I IZGRADNJA NOVOG: Resorni ministri BiH i Hrvatske razgovarali o problemu Savskog mosta u Brčkom

M. DRAGANIĆ

15. 06. 2021. u 18:56

NA sastanku Vojina Mitrovića, ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i Olega Butkovića ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske održanom danas u Brčkom usaglašeni su stavovi oko rekonstrukcije postojećeg mosta na Savi koji povezuje Brčko i Gunju u Hrvatskoj.

ДОГОВОРЕНА ОБНОВА СТАРОГ И ИЗГРАДЊА НОВОГ: Ресорни министри БиХ и Хрватске разговарали о проблему Савског моста у Брчком

Foto: M. Draganić

- Kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano kako se odvijao do pre dve godine, zadužili smo Radnu grupu da definiše projektni zadatak i uradi projekat za rekonstrukciju kako on bi mogao poslužiti za teretni saobraćaj određeni period. Takođe smo se dogovorili sa hrvatskom stranom da pripremamo izgradnju novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg. Novi most će takođe povezati auto-puteve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa auto-putem Beograd- Zagreb što je vrlo bitno za Transportnu zajednicu, Evropsku uniju, Hrvatsku i BiH - precizirao je ministar Mitrović.

Ideju sanacije postojećeg mosta na Savi, po rečima ministra Butkvića snažno podržava i Hrvatska, koja izražava spremnost i odlučnost da se po uzoru na mostove u Svilaju i Gradišci, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH.

- Zaključak obe strane, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, je da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH. Jedan od njih je i most Brčko - Gunja. Tokom rekonstrukcije ovog mosta u Brčkom pokrenućemo sve radnje oko pripreme i izrade projektno studijske dokumentacije budući da u prostornim planovima i sa hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most - istakao je Butković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da je ovo veliki dan za Distrikt i BiH koji ima tradiciju povezanosti mosta sa Republikom Hrvatskom više od 130 godina. On je naglasio da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.

Predsednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio se svim učesnicima sastanka, posebno ministru Vojinu Mitroviću čijim aktivnostima su, kako je naveo, intezivirani svi poslovi vezani za rešavanje ovog pitanja, ističući da je danas veliki dan za Brčko budući da “ćemo danas svedočiti i početku radovu na revitalizaciji Luke Brčko”.

Sastanku ministarskih delegacije prisustvovali su šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler i prvi zamenik visokog predstavnika u BiH supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)