ĐACI TRAŽE PONIŠTAVANJE MATURE IZ BIOLOGIJE: Hrvatski maturanti se žale na nepoštovanje pravila

Novosti online

15. 06. 2021. u 11:31

Matura iz biologije koja se održala 8. juna za hrvatske srednjoškolce i dalje nailazi na oštre reakcije, pošto deo maturanata tvrdi da je u ispitu bilo najmanje jedno pitanje iz gradiva koje je tamošnji ispitni katalog naveo da ne treba da se pamti.

ЂАЦИ ТРАЖЕ ПОНИШТАВАЊЕ МАТУРЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ: Хрватски матуранти се жале на непоштовање правила

Ilustracija Foto Z. Jovanović

U ispitnom katalogu na osnovu koga se većina maturanata pripremala za ispit navedeno je kako đaci ne treba da pamte hormone eritropoetin i angiotenzinrenin. Međutim, jedno od pitanja na ovogodišnjoj maturi upravo se odnosilo na to.

Zadatak je glasio: "Na koje tkivo deluje hormon eritropoetin koji bubrezi pojačano luče pri dužem boravku u planinama?"

Maturanti su, prema pisanju hrvatskih medija, najavili žalbe povodom tog pitanja, a neki čak zahtevaju da se pitanje u potpunosti poništi i da se svima dodeli bod.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručuje da je zadatak ispravan i ne traži se prisećanje naziva hormona eritropoetina, jer se naziv hormona ne treba pamtiti. Od učenika se očekuje primena znanja o ulozi bubrega u regulaciji sastava krvi, rekli su iz NCVVO-a.

Naglašavaju kako je pitanje "u skladu s ispitnim katalogom i da neće biti poništeno niti će se dodeliti bod maturantima".     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!