MILANOVIĆ NAPAO NEMAČKU I ITALIJU: To ne može bez Srbije i Hrvatske

Novosti online

15. 06. 2021. u 18:17

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Nemačku i Italiju.

МИЛАНОВИЋ НАПАО НЕМАЧКУ И ИТАЛИЈУ: То не може без Србије и Хрватске

Foto: EPA

Milanović je rekao da se bilo kakve promene u BiH ne smeju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gde je sudelovao na forumu GLOBSEC, te se sastao sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o severnoatlantskom sastanku na vrhu u ponedeljak u Briselu na kojem je Hrvatska, prema rečima predsednika, tek nakon šest dana insistiranja uspela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

- To se nije smelo dogoditi, to je trebalo biti rešeno još pre sedmicu. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati - rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritikuju člana predsFedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

- To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno- smatra predsednik.

Rekao je da se uvrštenju Dejtona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo "više država", Nemačka, Italija, odnosno "niz zapadnih diplomatija".

- Zapadna Evropa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa - rekao je on.

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje "pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima".

Aktualni šef nemačke diplomatije je Hajko Mas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Demohrišćana Angele Merkel.

Deo zapadnih država za BiH zagovara takozvani "građanski" model kojim bi se zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a predsednik je dan ranije kazao kako "to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala".

- To neka rade kući. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen - rekao je hrvatski predsednik.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi "ispod radara" i da bilo kakve promene u susednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Ogromna priča

- Zato sam ljudima koji o tome ne znaju mnogo jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posredi po pitanju Dejtona i BiH - istakao je Milanović o susretu sa slovačkom koleginicom i poljskim kolegom.

- To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sećam. Nekad sam bio u diplomatiji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli - zaključio je predsednik Hrvatske.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)