SRBI TEMA I "NA LOKALU": Uoči sutrašnjeg drugog kruga glasanja u Hrvatskoj "zahuktale se" i uvrede prepune mržnje

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

29. 05. 2021. u 10:20

BEZ Srba, ustaša i četnika nisu mogli da prođu ni lokalni izbori u Hrvatskoj, na kojima će hrvatski građani između ostalog i u nedelju odlučiti o gradonačelnicima četiri najveća grada.

СРБИ ТЕМА И НА ЛОКАЛУ: Уочи сутрашњег другог круга гласања у Хрватској захуктале се и увреде препуне мржње

Foto EPA

Uvrede nisu izostale, a društvene mreže prepune su reči mržnje poput "Pupovca treba zatući kao besno pseto" ili poziva "sve Srbe u gasnu komoru". U uvredama su prednjačili kandidati sa liste Domovinskog pokreta koji vodi pevač Miroslav Škoro, a neki od njih koji su na listi za Zagreb čak Srbe nazivaju "nepismenim degenericima" i tvrde "četnik, do smrti četnik". Vešali bi i "Srbe na vrbe", žale za NDH, a bez uvreda nisu prošli ni Romi koje nazivaju "prljavim Ciganima".

U Splitu je skandal izazvao Bojan Ivošević, kandidat za zamenika gradonačelnika ako pobedi fizičar Ivica Puljak, nakon što je priznao da je napisao da su većina Hrvata ustaše i seljačine i izvređao Jevreje. Poručio je da je bio isprovociran, a da je njegov pradeda ubijen u logoru u Lici. Hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković napokon su se u nečemu složili, a to je bila tvrdnja da je Miroslav Škoro vodio huškačku kampanju, nezapamćenu u hrvatskom političkom životu. "Šta znači huškanje? To znači poticati na pobunu i sukobe, huškati se može na rat, tuču. Jedino što se događalo kada je ova kampanja u pitanju sa moje strane je insistiranje na istini", odgovorio je Škoro.

ZAGREB KUPUJE AVIONE "RAFAL"

HRVATSKA će kupiti 12 francuskih borbenih aviona "rafal". Vrednost posla je milijarda evra, a prvi avioni očekuju se za tri godine. Francuzi će školovati pilote i obezbeđivati rezervne delove. Stari "migovi" kojima ističe životni vek, koristiće se do dolaska novih aviona. Hrvatska računa da će za sledećih 30 godina rešiti problem zaštite neba. U konkurenciji su bile i američke letelice F16 najnovije generacije. Vašington je, uoči odluke, poručio da se vojni odnosi Hrvatske i SAD neće pokvariti ako se Zagreb odluči za francuskog proizvođača.

Foto AP

Bez ožiljaka nije prošao ni najverovatniji budući gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, kojem se broje krvna zrnca članova porodice, ali se pominje da je kao aktivista dobio milione. "Pozivam Šerloka Holmsa i grupu TNT da sve istraže i nađu dokaze da se naša stranka finansira iz donacija", odgovara Tomašević na kritike, dok analitičari kažu da su ovi lokalni izbori najburniji do sada, a atmosfera je kao na fudbalskoj utakmici.

Svašta se čulo u kampanji, od toga da su neki političari koji žele da uspeju na lokalnim izborima na službena putovanja vodili "saradnice" uvezene iz Amerike i smeštali ih u skupe hotele, do toga da su neki od kandidata verbalni teroristi. Kuriozitet je i to da je jedna od kandidatkinja imala listu od 13 ljudi, a na kraju dobila 11 glasova. Iako su mnogi spominjali Srbe, sami Srbi i njihovi kandidati nikoga nisu vređali, a malo ih se u kampanji i čulo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)