HDZ GUBI DALMACIJU: Političke partije u Hrvatskoj ujedinjene nastupaju protiv vladajuće stranke

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

24. 05. 2021. u 12:30

IZMEĐU dva kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj sve političke stranke ujedinile su se da skinu HDZ sa vlasti u Dalmaciji.

ХДЗ ГУБИ ДАЛМАЦИЈУ: Политичке партије у Хрватској уједињене наступају против владајуће странке

Foto Tanjug

Zagreb je za vladajuću stranku ionako izgubljen, a uoči drugog glasanja vodi se ogorčena bitka u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, inače tradicionalnim uporištima HDZ. Kako sada stoje stvari HDZ-u neće moći da pomogne ni SDSS, jer izborna kombinatorika pokazuje da ujedinjene opozicijske stranke lako mogu da preuzmu vlast u županijama.

Za HDZ ostaje i neizvesna bitka za gradonačelnika Splita i Rijeke, s time da je Zagreb definitivno izgubljen, a Osijek siguran. U Splitu prednost ima profesor fizike Ivica Puljak u odnosu na kandidata HDZ-a Vice Mihanovića, koji ima problem da dokaže da mu doktorska disertacija nije plagijat. Uvrede padaju na svakom koraku, a temperamentni Splićani su drugi krug izbora pretvorili u medijski spektakl. Vodi se ogorčena bitka i u županiji, a slični je i u susednoj Šibensko-kninskoj, gde se takođe klima HDZ-ova vlast.

Veliku šansu da postane župan ima dosadašnji gradonačelnik Knina Marko Jelić u odnosu na dugogodišnjeg župana i veterana stranke Gorana Pauka. Jelića praktično podržavaju sve druge stranke, od SDP do desne Škorine stranke Domovinski pokret i Mosta i njegova pobeda definitivno bi bila i najveće iznenađenje izbora. Srpske stranke ćute, jer je jasno da dva srpska glasa neće da donesu prednost bilo kome.

(NE) MOŽEMO

PEVAČ Miroslav Škoro nema nikakve šanse u Zagrebu da pobedi Tomislava Tomaševića, lidera nove stranke "Možemo!", a učinio je i propust predlogom da karta za utakmice Dinama bude 1.000 evra. Brzo je sam sebe demantovao rekavši da je mislio da je to cena za sponzore, a ne za navijače.

Za HDZ je neizvesno i u Zadru, jer uprkos osvajanju mesta gradonačelnika što je izvesno, neće biti dovoljno ruku u Gradskoj skupštini. Vladajuću stranku čekaju i teški izbori u Lici, gde je HDZ suvereno vladao, a "crvena" Rijeka ionako je unapred izgubljena. Kada se tome doda i poraz u Istri, ukupni rezultati ne bi bili povoljni za HDZ, iako će biti i dalje vodeća hrvatska stranka.

Nije isključeno da u HDZ započnu i unutrašnje borbe, jer su za dve godine i parlamentarni izbori, očekuje se da će sadašnji šef stranke Andrej Plenković nastaviti evropsku karijeru. Tako već sada neki istaknuti članovi stranke, poput Ivana Anušića iz Slavonije koji je ostvario odlične rezultate, pokušavaju da se nametnu, s time da ga je Plenković opomenuo kada je moćni slavonski hadezeovac relativizovao koaliciju sa SDSS.

Za HDZ nije dobro ni što je u Vukovaru najverovatniji pobednik Ivan Penava, koga Srbi najčešće optužuju da kvari međunacionalne odnose. Očito, u gradu na Dunavu neće biti promena, a to znači nastavak ekstremne retorike i pritisaka na srpsku zajednicu, s time da HDZ neće imati uticaja da to promeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu