PRVI PUT U ISTORIJI: Čoveku presađen bubreg od genetski modifikovane svinje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 03. 2024. u 00:40

RIČARD Slejman star 62 godine, koji je patio od završnog stadijuma bolesti bubrega, postao je prvi čovek koji je dobio novi bubreg od genetski modifikovane svinje, saopštili su lekari iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Човеку пресађен бубрег од генетски модификоване свиње

Foto Institut Dedinje

Četvoročasovna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, "označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima", navodi se u saopštenju bolnice, preneo je Rojters.

Doktori iz Opšte bolnice Masačusets rekli su za Njujork tajms da izgleda da je Slejmanov novi bubreg funkcionalan i da je uspeo da zaustavi dijalizu, prenosi Forbs.

Bubreg je obezbedio eDženesis iz Kembridža, u Masačusetsu, a Slejman se dobro oporavlja i očekuje se da će uskoro biti otpušten, iako će ga lekari pratiti kako bi se uverili da nema znakova odbacivanja organa, saopštili su iz bolnice.

-Gledao sam to ne samo kao na način da mi pomognete, već i kao način da pružim nadu hiljadama ljudi kojima je potrebna transplantacija da bi preživeli, rekao je Slejman u izjavi koju je objavila bolnica, preneli su mediji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)