SRPSKA VILJAMOVKA SE VISOKO KOTIRA: Ovo je lista najboljih žestokih pića i likera u Evropi

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 03. 2024. u 11:33

NA listi najboljih žestokih pića u Evropi, čak četiri žestoka pića iz Srbije se nalaze u 100 najboljih, a viljamovka je u samom vrhu - ispred nje su samo škotski viski i škotski hajlend skoč.

СРПСКА ВИЉАМОВКА СЕ ВИСОКО КОТИРА: Ово је листа најбољих жестоких пића и ликера у Европи

FOTO: Predrag Mitić

10 najboljih žestokih pića i likera u Evropi:

1. Islay Scotch, Škotska

2. Speyside Scotch, Škotska
3. Viljamovka, Srbija
4. Frangelico, Italija
5. Goldwasser, Poljska
6. Sheridan’s, Irska
7. Highland Scotch, Škotska
8. Baileys, Irska
9. Armagnac, Francuska
10. Disaronno, Italija

U opisu rakije sa našeg prostora, na pomenutom sajtu piše: "Viljamovka je vrsta voćne rakije koja se destiliše od kruške viljamovke. To je blago i aromatično piće koje se proizvodi i pije u nekoliko balkanskih zemalja. Često se smatra najboljom vrstom voćne rakije koja se proizvodi u regionu. Pravi se od svežih, zrelih krušaka koje se fermentišu pre destilacije, a rezultat je bistro i bezbojno piće koji obično ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus i dugu, zagrevajuću završnicu. Viljamovka se tradicionalno uživa kao aperitiv".

Na spisku se nalazi još žestina iz Srbije. Naime, na 14. mestu je dunjevača, dok 34. poziciji je rakija, ali nije precizirano od čega. Odmah iza nje se našla šljivovica, dok je na 76. mestu komovica - rakija koja se pravi od ispresovanog grožđa pomešanog sa vodom i šećerom.

Srbija česta na gastronomskim listama i vodičima - hvale se sirevi, hlebovi

Naša zemlja u poslednje vreme se nalazi na vrhu gastronomskih preporuka. Pre par meseci, komplet lepinja proglašena je za najbolji doručak na svetu prema "Tejst Atlasu".

Miročki sir iz Srbije je na 44. mestu na listi 50 najboljih sireva na svetu, takođe prema ovom sajtu, dok je Si-En-En uvrstio srpsku proju na listi 50 najboljih hlebova na svetu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU NA ROLAN GAROSU: Rafael Nadal saopštio veliku vest! Sve je počeo sa Žao mi je!