NOVI SIMBOL NA ČUVENOJ KATEDRALI: Parižani ostali u čudu, jednima je fantastičan, a drugima baš bezbeze (VIDEO)

Novosti online

17. 12. 2023. u 16:56

MNOGI Parižani ostali su u čudu tokom vikenda kada su na vrhu čuvene Notr Dam katedrale ugledali zlatnog petla i to ne bilo kakvog.

НОВИ СИМБОЛ НА ЧУВЕНОЈ КАТЕДРАЛИ: Парижани остали у чуду, једнима је фантастичан, а другима баш безбезе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks/AFP

Instalacija novog zlatnog petla došla je kao posledica restauracije starog koji je stradao u požaru u aprilu 2019. godine.

Originalni petao je oštećen u velikom požaru, a glavni arhitekta Filip Vilnev koji je dizajnirao novog, izjavio je da je opstanak originalnog petla označavao tračak svetlosti u katastrofi.

- Bilo je nade da nije sve izgubljeno. Lepota starog pohabanog petla izražavala je krik katedrale koja pati u plamenu - rekao je Vilnev, a prenosi "France24".

Novo umetničko delo, dugo pola metra koje sada blista na decembarskom suncu iza katedrale Notr Dam, opisao je kao svog "feniksa".

Vilnev je elaborirao značaj novog petla, rekavši da od požara su radili na ovom nasledniku petla, koji vidi kako plamen dopire na vrh katedrale, više od 96 metara od tla.

Parižani su jako vezani za svoje simbole grada i svaka promena na njima u građane unosi nemir i nervozu.

Samim tim, kada je novi petao postavljen, videvši da nešto na vrhu katedrale sjaji drugačije nego pre, nisu mogli da odole a da na društvenim mrežama ne započnu sa raspravama.

- Meni je ovaj novi petao bezveze. Ne treba toliko da sjaji. Znam da je nova, ali svetlost je sad poremećena iznad katedrale - napisao je izvesni Žak na platformi X.

Bilo je onih koji su se složili s njim, ali je ipak bilo više drugačijih komentara.

- Bravo! Novi petao fantastično izgleda kao i Francuska - glasio je jedan komentar, prenela je Republika.

BONUS VIDEO: U BEČU UŽIVAJU U SNEGU DOK OLUJA BESNI REGIONOM: Palata Belvedere prekrivena zimskim pokrivačem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu