AURORA BOREALIS VIĐENA NA KRIMU: Eksplozija sa površine Sunca stigla do zemlje

P. Z. S. / ria.ru

05. 11. 2023. u 21:16

AURORA borealis stvorena nakon snažne sunčeve baklje stigla je do geografske širine Krima, a primećena je u nedelju uveče u različitim delovima poluostrva i u Krimskoj astrofizičkoj opservatoriji, rekao je za RIA Novosti istraživač KrAO Sergej Nazarov.

АУРОРА БОРЕАЛИС ВИЂЕНА НА КРИМУ: Експлозија са површине Сунца стигла до земље

Foto Pixabay free images


-Na Suncu se dogodila snažna baklja, deo ove supstance je stigao do Zemlje. Bilo je dovoljno ove supstance da u velikoj meri poremeti magnetno polje Zemlje - toliko da je aurora stigla do južnih geografskih širina, uključujući Krim, rekao je Nazarov.

Astronom je primetio da je lično posmatrao auroru na Krimu po drugi put u životu, oba puta ove godine. Pre toga, početkom 2000-ih dogodile su se moćne baklje koje su dovele do pojave aurore na geografskim širinama Krima. Crvenkasta boja aurore koja je primećena na Krimu je zbog činjenice da je gornja granica sjaja vidljiva u južnim geografskim širinama, a sastav atmosfere na ovim visinama karakteriše crveni spektar aurore, rekao je specijalista.

Aurora na Krimu izazvala je navalu poruka Krimljana i stanovnika Sevastopolja na društvenim mrežama, rekao je za RIA Novosti krimski astronom amater Aleksandar Jakušečkin. Svetla su primećena u Sevastopolju, Kerču i na severu Krima.

-Trećeg novembra, oko 9 sati po moskovskom vremenu, došlo je do izbacivanja na Sunce, fenomen je zabeležen orbitalnim i zemaljskim teleskopima. Jutros je indeks geomagnetne aktivnosti naglo porastao. Postalo je jasno da materija iz Sunce je stiglo do Zemlje i počela je invazija čestica solarne plazme u atmosferu.Na sreću na Zemlji postoji magnetno polje koje poput štita štiti površinu i sve živo od ovih visokoenergetskih čestica.Sve naelektrisane čestice počinju da se kreću duž linija sile Zemljinog magnetnog polja i jataju u oblasti Zemljinih magnetnih polova, formirajući neku vrstu levka. Kada su u interakciji sa česticama atmosfere, one čine da sijaju - što je aurora. Ali malo njih očekivao da će danas biti tako moćna magnetna oluja. Ispostavilo se da je najjača u poslednjih 20 godina, rekao je Jakušečkin.

Najsjajniji sjaj je primećen na Krimu posle 20.00 po moskovskom vremenu, a nestao je do 22.00, rekao je astronom. Sjaj je primećen na severu zvezdanog neba, iznad horizonta. Najbolje se videlo daleko od gradske svetlosti.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024