PLAĆAJU VRTOGLAVIH 450.000 DOLARA ZA ODLAZAK U SVEMIR: Nova vrsta turizma sve popularnija među onima sa "dubokim džepom" (VIDEO)

Srna

11. 08. 2023. u 11:47

TURISTI "dubokog džepa" lete na kratke izlete u svemir da bi pogledali Zemlju sa kosmičke visine i bar malo bili u koži astronauta - navode naučni portali.

ПЛАЋАЈУ ВРТОГЛАВИХ 450.000 ДОЛАРА ЗА ОДЛАЗАК У СВЕМИР: Нова врста туризма све популарнија међу онима са дубоким џепом (ВИДЕО)

Foto: Printsrkin/Tviter/Alerta News 24

Misija nazvana "Galaktik 02" izvela je drugi komercijalni let istoimene kompanije.

Veliki avion-nosač poleteo je sa konvencionalne piste u Novom Meksiku i nakon faze uspona lansirao letelicu na raketni pogon koja liči na veliki privatni avion.

On je zatim uključio svoj motor i ubrzavao vertikalno dok nije premašio visinu od 80 kilometra - što američka vojska smatra granicom od koje počinje svemir.

Brod se ubrzo počeo spuštati lebdeći, a zatim je sleteo na istu pistu.

Putnici u svemir Keiša Šahaf i njena kći Anastasija Majers sa Kariba osvojile su putničke karte za ovaj let na tamičenju koje je organizovao "Virdžin galaktik".

Treći putnik bio je Britanac Džon Godvin, koji je sudelovao na Olimpijskim igrama 1972. On boluje od Parkinsonove bolesti i druga je osoba sa tom bolešću koja je bila u svemiru.

Iako mu je 80 godina, on nije najstariji putnik u kosmos. Ta "titula" pripada Vilijemu Šatneru - devedesetogodišnjaku.

Oko 800 klijenata kupilo je kartu za putovanje u svemir po ceni koja je isprva bila od 200.000 do 250.000 dolara, a posle je povećana na 450.000 dolara.

BONUS VIDEO: DOBRO DOŠLA NA SVET: Tronožni leopard se porodio u nacionalnom parku Soči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024