ŠTA JESTI I PITI TOKOM VRELIH DANA? Doktorka otkriva da li je hladna tečnost dobar izbor, i treba li da izbegavamo meso

Novosti online

07. 07. 2023. u 11:27

SPECIJALISTA ishrane dr Veroslava Stanković govorila je o ishrani u vrelim letnjim danima, te izdvojila nekoliko važnih saveta.

ШТА ЈЕСТИ И ПИТИ ТОКОМ ВРЕЛИХ ДАНА? Докторка открива да ли је хладна течност добар избор, и треба ли да избегавамо месо

Foto: A. Stevanović/Profimedia

Izbegavajte previše hladnu tečnost u toku leta, istakla je za Pink dr Stanković.

Dr Stanković je rekla da u toku letnjih meseci treba da rashlađujemo malo naš organizam i da nadoknađujemo minerale koje gubimo putem znoja.

- Ono što je značajno jeste da ne treba da pijemo hladne tečnosti, jer na taj način mi stvaramo unutrašnju temperaturu pa onda bude još gore. Treba unosili tečnost koja nije puno hladna, ali i hranu koja sadrži dosta tečnosti, kao što su voće ili povrće - rekla je dr Stanković.

Kako kaže, voda treba da bude na sobnoj temperaturi, ali pošto je to u letnjim mesecima jako teško, ona može da bude malo rashlađena, dodaje da noviji podaci govore da tri litre vode treba piti na dan u toku cele godine.

- Mnogo hladna voda neće moći da nam utoli žeđ. U letnjim mesecima može da se koristi malo oligomineralne vode kako bismo nadoknadili ono što gubimo - rekla je ona.

Ističe da je dobro jesti krastavac i salate koje su bogate vodom, takođe, kaže da se može jesti i voće, ali ne treba preterivati sa ugljenim hidratima.

- Treba ograničiti količinu unošenja voća, najbolje je koristiti lubenicu i dinju, mogu da nas rashlade i ne mogu puno da se pojedu - rekla je dr Stanković.

Kada su slatkiši u pitanju, leti se uglavnom jedu sladoledi, dodaje da mogu umereno da se koriste.

- Kada je meso u pitanju, njega treba unositi u umerenim količinama, tu imamo sve što nam je potrebno za funkcionisanje, treba ga unositi, najviše teletinu, piletinu i ćuretinu - rekla je dr Stanković.

BONUS VIDEO: SAD: Zbog eksperimenta naučnik proveo 100 dana pod vodom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)