ČIZKEJK STIGAO IZ ŠTAMPAČA: Nauka i gastronomija ruku pod ruku

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

24. 04. 2023. u 22:11

Naučnici u Sjedinjenim Državama, umesto rerne, koristili su štampač i, uz pomoć "jestivog" mastila, stvorili, kako tvrde, ukusan kolač. Ovaj poduhvat, u okviru projekta štampane hrane, potpisuje tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Dezert koji po izgledu, ali i ukusu, liči na čizkejk napravljen je od krekera, putera od kikirikija, nutele, pirea od banane i džema od jagoda. Odozgo je posut trešnjama i glazurom od jagode.

ЧИЗКЕЈК СТИГАО ИЗ ШТАМПАЧА: Наука и гастрономија руку под руку

Foto: Shutterstock

- Ovaj čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da pokažemo, ali štampač može da uradi mnogo više - najavljuje Džonatan Blatindžer, inženjer u Univerzitetskoj laboratoriji "Kreativne mašine".

Tim inženjera kaže da njihov rad postavlja temelje za budućnost u kojoj će 3D štampanje hrane biti svakodnevica. Ovi eksperti, između ostalog, rade na poboljšanju bezbednosti hrane i pružanju mogućnosti korisnicima da kontrolišu vrstu i količinu hranljivih materija u svojim obrocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

DR NOVOSTI: Zašto je transplantacija obrva toliko popularna među ženskom populacijom?