OTKRIVEN IZGUBLJENI DEO BIBLIJE: Deo Novog zaveta star 1.750 godina važi za jedan od najstarijih tekstualnih svedočanstava (FOTO)

Novosti online

13. 04. 2023. u 19:28

NAUČNIK iz Austrijske akademije nauka nedavno je otkrio izgubljeni deo Biblije. Mali rukopisni fragment sirijskog prevoda, napisan u trećem veku i prepisan u šestom veku, jedan je od najranijih tekstualnih svedočanstava Jevanđelja i ključni element istorije Novog zaveta.

ОТКРИВЕН ИЗГУБЉЕНИ ДЕО БИБЛИЈЕ: Део Новог завета стар 1.750 година важи за један од најстаријих текстуалних сведочанстава (ФОТО)

Foto: Profimedia

Tokom srednjeg veka, rukopisi su često prerađivani jer je u pustinjskom okruženju bilo teško pronaći pergament.

Reči koje nedostaju na ovom slojevitom rukopisu, palimpsestu, sada je ponovo učinio čitljivim medievalist Grigorij Kesel.

- Tradicija sirijskog hrišćanstva poznaje nekoliko prevoda Starog i Novog zaveta - kaže Kesel. „Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prevod Jevanđelja - dodao je.

Dok se jedan od njih sada čuva u Britanskoj biblioteci u Londonu, drugi je otkriven kao palimpsest (zapis na pergamentu) u manastiru Svete Katarine na planini Sinaj.

Fragmenti iz trećeg rukopisa nedavno su identifikovani tokom „Projekta palimpsesta na Sinaju“.

Grigorij Kesel je koristio ultraljubičastu tehniku za otkrivanje malog fragmenta rukopisa kao trećeg sloja teksta, ili dvostrukog palimpsesta.

Fragment pruža jedinstven uvid u vrlo ranu fazu istorije tekstualnog prenosa Jevanđelja jer je to jedini poznati deo četvrtog rukopisa koji svedoči o starosirijskoj verziji.

Nalaz je objavljen u akademskom časopisu „Nju testament stadis“ Univerziteta Kembridž.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru