UMRETI DALEKO OD EGIPTA JE NAJVEĆA KAZNA: "Priča Sinuheja", staroegipatski roman u formi autobiografije koji je opstao do danas

Novosti Onlajn

12. 04. 2023. u 21:10

VEĆINA istoričara smatra da je staroegipatska književnost dostigla svoj vrhunac tokom Srednjeg kraljevstva, koje je trajalo od 1991. do 1648. godine p.n.e.. Dok za najvažnije delo ove epohe uzima "Priča Sinuheja", roman u formi autobiografije - koji je korišćen kao tekst za učenje slova, zbog čega je opstao do danas.

УМРЕТИ ДАЛЕКО ОД ЕГИПТА ЈЕ НАЈВЕЋА КАЗНА: Прича Синухеја, староегипатски роман у форми аутобиографије који је опстао до данас

Foto: Profimedia

Radnja ove priče je u potpunosti izmišljena, ali je delo zasnovano na stvarnom događaju: ubistvu faraona Amenemesa I, ocu faraona Sesostrisa I koji je prema Herodotovim rečima vršio pohod na Evropu - tačnije Skite i Tračane. 

Umreti daleko od Egipta je najveća kazna

Zaplet je sledeći: Sinuhe, član dvora, beži iz odatle kada čuje kako izdajnici pričaju o ubistvu faraona. Da ne bi bio optužen za izdaju, otišao je u Persiju, gde mu je znanje donelo visok društveni položaj. On je tamo čak stvorio i porodicu i živeo u miru i blagostanju dugi niz godina. Ali Sinuhe je dane provodio u žudnji za domovinom, gde se konačno vraća za vreme faraona Sesostrisa I. 

Nakon što je napokon stigao u domovinu dočekan je sa svim počastima, uz reči faraona: "Nećeš umreti u tuđini, neće te tuđini sahraniti, nećeš biti umotan u ovnujsku kožu i neće ti se praviti humka. Predugo lutaš po zemlji, pomisli na starost i dođi".

U stvari, za Egipćanina je činjenica - smrt bilo gde van domovine bila najgora stvar koja mu se mogla dogoditi. Dakle, pouka čitave radnje je da Sinuhe i bilo ko drugi, jedino mogu dostići mir i nadu za srećnim večnim životom ukoliko umru u Egiptu. Jer će mu tu biti obezbeđena odgovarajuća sahrana i pogrebni obredi koji će garantovati za njegovu dušu.

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)