TAJNE DREVNOG KRALJEVSTVA MAKURIJE: Arheolozi u Staroj Dongoli otkrili jedinstvene hrišćanske freske i natpise (FOTO)

Novosti Onlajn

11. 04. 2023. u 19:50

TOKOM iskopavanja u prestonici davno uništene kraljevine Makurije, arheolozi su otkrili freske za koje tvrde da su jedinstvene u hrišćanskoj ikonografiji.

ТАЈНЕ ДРЕВНОГ КРАЉЕВСТВА МАКУРИЈЕ: Археолози у Старој Донголи открили јединствене хришћанске фреске и натписе (ФОТО)

Foto: Profimedia

Smeštena na zapadnoj obali Nila, Stara Dongola je bila prestonica legendarnog hrišćanskog kraljevstva Makurije. Iako je grad osnovan u 5. veku n.e. sa ciljem da služi kao utvrđenje, on je ubrzo postao užurban trgovački centar i polazna tačka za karavane koji se kreću ka Darfuru i Kordofanu.

Širenjem hrišćanstva na ove prostore, Stara Dongola  u 6. veku postaje prosperitetna prestonica. Unutar njenih zidina su podignute crkve, dve palate i manastir, razne javne zgrade od kojih su do danas ostale sačuvane terme. Svoj vrhunac je dostigla između 9. i 11. veka, da bi između 13. i 14. veka usled muslimanskih napada počela da gubi na značaju. 

 

 

 

Nalazi hrišćanskih freski

Danas smeštena u Republici Sudan, Stara Dongola je već neko vreme predmet izučavanja istraživača iz Centra za arheologiju Mediterana sa Univerziteta u Varšavi. Predvođeni Lorencom de Lelisom i Mačejem Vižgolom, oni su iskopali podzemnu komoru i kompleks zasvođenih prostorija napravljenih od ćerpiča, skrivenih ispod temelja kuća koje se datuju u period između 16. i 19. veka.

U jednoj od njih, arheolozi su locirali otvor koji vodi u malu prostoriju sa zidovima ukrašenim neobičnim prizorima. Ovo uključuje neke jedinstvene freske u hrišćanskoj ikonografiji, sa prikazima Hrista, Arhanđela Mihaila, Device Marije i nubijskog vladara po imenu David.

- Na freskama su prikazani Bogorodica i Hristos, kao i scena sa nubijskim kraljem, Hristom i arhanđelom Mihailom. Međutim, ovo nije tipičan prikaz zaštite od strane svetaca i arhanđela. Kralj se klanja Hristu, dok stoji na oblacima i ljubi mu ruku. Dok arhanđel Mihailo, sa raširenim krilima štiti i kralja i samog Hrista - navode istraživači u saopštenju.

Pored fresaka su pronađeni i neki natpisi u kojima se više puta spominje nubijski kralj David - vladao Makurijom između 1272-1276. godine, a koji traži od Boga da zaštiti grad. 

- David je bio jedan od poslednjih vladara Makurije, čija vladavina označava početak kraja kraljevstva. On je iz nepoznatih razloga napao Egipat, koji je izvršio invaziju na Nubiju u okviru odmazde, i tada je Dongola po prvi put osvojena u svojoj istoriji. Možda je slika nastala dok se mamelučka vojska približavala ili opsedala grad - nagađaju arheolozi.

(Nacionalna geografija)

EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)