STRUČNJACI U ČUDU, NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA: Delfini se sve češće nalaze nasukani na plažama širom sveta

Novosti online

04. 04. 2023. u 17:57

OSAM delfina pronađeno je u utorak ujutro nasukano na plažama u širem području Tokija, javljaju lokalni mediji.

СТРУЧЊАЦИ У ЧУДУ, НИКО НЕ ЗНА ШТА СЕ ДЕШАВА: Делфини се све чешће налазе насукани на плажама широм света

Foto: Privatna arhiva

Sisari, identifikovani kao podvrsta “dinjoglavih” kitova, izgledali su kao da se bore da dišu, rekao je Mibu Saito, lokalni zvaničnik koji je posetio lokaciju u blizini Isumija i Ičinomije u prefekturi Čiba.

- Žao mi je svih onih slabih delfina koji su izašli na obalu i još uvek ne znamo zašto su se tamo nasukali - rekao je Saito za VICE Vorld News.

Od osam pronađenih, četiri su mrtva, dok su ostali vraćeni u okean. Dan ranije pronađena su i 33 delfina na plaži samo nekoliko stotina metara dalje. Prolaznici i surferi pokušali su da ponesu ili otkotrljaju delfine prema okeanu, ali su dva delfina preminula, rekao je Saito.

Od početka decembra, 23 mrtva kita isplivala su na obalu duž istočne obale SAD. Naučnici u Francuskoj su takođe primetili 910 mrtvih delfina razbacanih duž atlantske obale od početka zime, što je navelo najviši sud u zemlji da naloži da vlada obuzda ribolov u određenim oblastima.

U Južnoj Koreji je u martu pronađen leš Brajdovog kita. Vlasti su saopštile da nema znakova ilegalnog lova na ove sisare, koji je inače ugrožena vrsta.

Istraživači još uvek pokušavaju da utvrde zašto se toliko kitova i delfina nasukava na plaže.

U SAD, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu identifikovala je udare plovila, zaplitanje u ribolovnu opremu i promenu temperature vode kao neke od najvećih pretnji grbavim kitovima, vrsti čiji uginuli primerci se često nalaze duž istočne obale zemlje.

U Japanu, Nacionalni muzej prirode i nauke planira da sprovede autopsije delfina kako bi analizirao šta je moglo da izazove njihovu smrt, rekao je Saito.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!