TELO KITA OD 55 TONA ISPLIVALO NA OBALU HAVAJA: Istraživači šokirani onim što su našli u telu životinje (VIDEO)

Novosti online

03. 02. 2023. u 08:37

TELO uginulog kita dugog 17 metara i teškog skoro 55 tona primećen je na Havajima još prošle nedelje, ali ga je more tek za vikend izbacilo na plažu.

ТЕЛО КИТА ОД 55 ТОНА ИСПЛИВАЛО НА ОБАЛУ ХАВАЈА: Истраживачи шокирани оним што су нашли у телу животиње (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Jutjub/ KHON2 News

Naučnici koji su obavili obdukciju utvrdili su da je ovaj sisar uginuo jer je pojeo velike količine ribarskih zamki, ribarskih mreža, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su naučnici u četvrtak.

Telo životinje dugačke 17 metara, teške 54.431 kilogram, prvi put je primećeno na grebenu kod Kauaija u petak. Plima ga je donela na obalu još u subotu, pre šest dana.

Kristi Vest, direktorka Zdravstvene laboratorije Univerziteta na Havajima, rekla je da je u crevnom traktu kita bilo dovoljno stranih predmeta da blokiraju hranu.

- Prisustvo nesvarene ribe i lignji daje dodatne dokaze - rekla je ona u saopštenju za štampu Havajskog odeljenja za zemljište i prirodne resurse.

Kitov stomak je sadržao šest zamki, sedam vrsta ribarskih mreža, dve vrste plastičnih kesa, zaštitnik od svetlosti, konopac i plovak od mreže. Istraživači su takođe pronašli kosti lignje, riblji skelet i ostatke drugog plena u kitovom stomaku.

To je prvi poznati slučaj da je kit u vodama Havaja progutao odbačenu ribolovačku opremu, rekao je Vest.

Kitov stomak je bio toliko veliki da Vestov tim nije bio u stanju da ga u potpunosti ispita. Sumnjaju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvade.

Istraživači nisu našli ništa loše u drugim organima koje su pregledali. Sakupili su uzorke za skrining na bolest i sproveli druge naknadne testove.

Kitovi putuju hiljadama milja u okeanu tako da nije jasno odakle su pronađeni ostaci.

Naučnici kažu da se svake godine na Zemlji proizvodi više od 35 miliona tona plastičnog otpada, a oko četvrtine toga završi u morima.

Morski otpaci štete brojnim vrstama.

Morske ptice mogu da progutaju čak 8 procenata svoje telesne težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da se uhvate u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi grabljivci jedu manje ribe koja se hrani mikroplastikom, što onda može ugroziti njihovo zdravlje.

Osim što jedu plastiku, veliki kitovi stradaju kada se zapetljaju u ribolovačku opremu ili druge konopce u okeanu. Otpad od plastike može naterati kitove da koriste više energije za plivanje i otežati im jelo, uzrokujući kod njih glad.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek