MISTERIOZNA SMRT 18 KITOVA NA AMERIČKOJ ISTOČNOJ OBALI: Kakva je uloga vetrenjača? (FOTO)

Novosti online

02. 02. 2023. u 00:04

OSAMNAEST kitova različitih vrsta uginulo je u protekla dva meseca na plažama američke istočne obale, a lokalni zvaničnici zatražili su zbog toga da se uvede moratorijum na dalje širenje vetroelektrana u blizini obale.

МИСТЕРИОЗНА СМРТ 18 КИТОВА НА АМЕРИЧКОЈ ИСТОЧНОЈ ОБАЛИ: Каква је улога ветрењача? (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Grupa gradonačelnika mesta u Nju Džerziju pozvala je na „trenutni moratorijum“ na razvoj elektrana na vetar na moru dok naučnici ne utvrde da li buka u okeanima, povezana sa podvodnim mapiranjem morskog dna, bušenjem tla i drugim aktivnostima izgradnje turbina za proizvodnju struje ne predstavlja pretnju za kitove, prenose američki mediji.

Da li su vetrenjače krive za smrt kitova

Njihovo saopštenje je usledilo posle vesti da je još jedan grbavi kit uginuo kod obala Nju Džerzija i Njujorka i izbačen na obalu Lido biča u Njujorku.

„Iako se ne protivimo zelenoj energiji, zabrinuti smo zbog uticaja koji projekti u vezi sa morskim vetrovima već mogu da imaju na našu životnu sredinu“, napisalo je 12 gradonačelnika u zajedničkom pismu federalnim vlastima.

Kit na plaži Lido je osmi kit koji je isplivao na obalu na plažama Njujorka i Nju Džerzija u poslednja dva meseca, rekli su gradonačelnici.

U subotu je mrtav grbavi kit viđen kako pluta na udaljenosti od oko 20 kilometara od ostrva Long Bič, rekla je Andrea Gomez, portparol Regionalne kancelarije za ribarstvo Velikog Atlantika u Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA).

Još nije razjašnjeno da li je u pitanju isti kit koji je nađen nasukan na plaži.

„Ovo je šesti nasukani grbavi kit prijavljen u Nju Džerziju i 18. veliki kit koji se nasukao duž istočne obale od 1. decembra“, kaže Gomez.

Stručnjaci iz NOAA navode da su udari brodova i zaplitanja u ribolovačku opremu među najčešćim uzrocima smrti grbavih kitova. Agencija je saopštila da neobično veliki broj smrtnih slučajeva grbavih kitova datira iz 2016. godine, pre nego što je počelo istraživanje energije vetra na moru u Atlantskom okeanu.

Opasnost od uticaja na životnu sredinu

I neke organizacije za zaštitu životne sredine upozorile su na opasnost od uticaja vetrenjača na živi svet u okeanu. Tako je Sindi Zif, izvršna direktorka organizacije „Klin oušn ekšn“, ranije rekla da „federalni regulatori dozvoljavaju kompanijama za proizvodnju energije iz vetra na moru da uznemiravaju i nanose štetu određenom broju kitova i drugih morskih životinja tokom aktivnosti pre izgradnje i tokom izgradnje“.

Sa druge strane, ima i onih koji tvrde da izgradnja vetrenjača ne može da utiče na sličan način na kitove. Tako Erika Statermen iz Centra za morsku akustiku iz federalnog Biroa za upravljanje energijom okeana tvrdi kako nema dokaza da zvuk iz geofizičkih istraživanja visoke rezolucije, koji se koriste za mapiranje morskog dna za priobalne vetroelektrane, šteti morskim sisarima. Morsko dno se, inače, pre izgradnje elektrana, mapira emitovanjem i odbijanjem zvučnih talasa.

Andrea Gomez iz NOAA navodi da je teško dokazati koliki je uticaj tih zvučnih talasa na kitove.

„Veoma je izazovno proceniti kod nasukanih kitova kako je i da li se kod njih dogodila akustična trauma, koja bi mogla da nastane usled bliskog izlaganja glasnim zvucima koje proizvodi ljudi, posebno kada njihova tela dođu u fazu raspadanja. Naučnici traže modrice ili traume na uhu i drugim organima, ali je teško povezati ih sa određenim izvorom zvuka“, objašnjava ona.

Od 2016. godine, 23 mrtva grbava kita isplivala su na obalu u Nju Džerziju, pokazuju podaci NOAA. Tri takva slučaja dogodila su se u januaru ove godine, navodi ta agencija.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći