OTKRIVEN KISEONIK U NAJUDALJENIJOJ GALAKSIJI: Teleskopom „DŽejms Veb“ pronađeno je nekoliko izuzetno udaljenih galaksija

Novosti online

27. 01. 2023. u 23:57

STUDIJA koju je sproveo tim istraživača sa Univerziteta u Nagoji i Nacionalne astronomske opservatorije Japana otkrila je da u jednoj od udaljenih galaksija postoji kiseonik.

ОТКРИВЕН КИСЕОНИК У НАЈУДАЉЕНИЈОЈ ГАЛАКСИЈИ: Телескопом „Џејмс Веб“ пронађено је неколико изузетно удаљених галаксија

Foto: Shutterstock/Denis Belitsky

Oštro oko teleskopa „Džejms Veb“ je uspelo da pronađe nekoliko izuzetno udaljenih galaksija tokom poslednjih šest meseci. A sada, astronomi mogu reći da u jednoj od njih ima kiseonika. Ovo je najudaljenija detekcija dragocenog hemijskog elementa ikada zabeležena.

Galaksija GHZ2/GLASS-z12 pojavila se 367 miliona godina nakon Velikog praska.

Tokom analiza studije, stručnjaci koji rade na najvećem radio-teleskopu na svetu ALMA detektovali su emisionu liniju u skladu sa prisustvom kiseonika na znatnoj udaljenosti, što je samo potvrdilo nalaze „Veb“ teleskopa.

Prisustvo kiseonika otkriva mnogo o ovim udaljenim galaksijama. Prve zvezde koje su sijale u svemiru bile su napravljene samo od vodonika i helijuma. Nuklearni procesi u njihovim centrima doveli su do formiranja mnogih drugih elemenata, koji su se raspršili kako su zvezde starile i širile se, i (u nekim slučajevima) na kraju eksplodirale.

Nuklearni procesi u njihovim centrima doprineli su formiranju mnogih drugih elemenata, koji su se raspršili, poput starih i produženih zvezda, kao i njihovim eksplozijama u nekim slučajevima.

Prema mišljenju stručnjaka, razumevanje ovih prvih zvezda u ranim galaksijama važno je da bi se upotpunila trenutna slika evolucije galaksija.

„Sjaj emisione linije ukazuje na to da je ova galaksija brzo obogaćivala rezerve gasa elementima težim od vodonika i helijuma. Ovo daje tragove o formiranju i evoluciji prve generacije zvezda i njihovom životnom veku“, rekao je koautor studije Horhe Zavala iz Japanske astronomske opservatorije.

Mala razdaljina koju vidimo između gasa kiseonika i emisije zvezda takođe može da ukaže da su ove rane galaksije pretrpele nasilne eksplozije koje su odnele gas iz centra galaksije u region koji okružuje galaksiju, pa čak i šire, navodi portal IFL Sajens.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!