U SENI BLIZU LAMANŠA: Primećen kit od 10 metara

Tanjug

30. 06. 2022. u 23:11

MESEC dana nakon što je bolestan kit orka uginuo u Seni u istoj je reci nadomak Lamanša primećen kit Minke dugačak 10 metara, saopštile su lokalne vlasti.

У СЕНИ БЛИЗУ ЛАМАНША: Примећен кит од 10 метара

Foto: Fejsbuk

-Ovo je bez presedana, izjavila je Rojtersu Delfin Eloa, direktorka Instituta za istraživanje sisara GEČ nakon što je njen tim potvrdio izveštaje podeljene na društvenim mrežama o tome da je sasvim moguće da takva životinja kruži u slatkovodnoj oblasti Normandijskog mosta blizu Avra.

Eloa je dodala da iako brazdeni kitovi nisu neuobičajeni u Lamanšu, prvi put je sada sisar te vrste primećen kako pliva u Seni.

Njega su prvi danas primetili mornari, saopštila je kancelarija prefekture Sen-Maritim, dodajući da je odmah nakon toga održan hitan sastanak sa istraživačima i državnim zvaničnicima kako bi se razgovaralo o snimcima sisara.

Tim je potvrdio da je verovatno reš o odraslom kitu koji pripada brazdenoj podvrsti, da je dugačak oko 10 metara, te da se čini da je dobrog fizičkog stanja.

Prošlog meseca, u Seni je primećen bolestan i četiri metra dugačak mužjak orke, koji je preminuo nakon što ekipe stručnjaka nisu uspele da ga odnesu nazad do Lamanša, a Eloa je danas izjavila: "Moramo apsolutno obezbediti da se to ne ponovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)