SLAŽE SE SA AJNŠTAJNOVIM PREDVIĐANJIMA: Naučnici oduševljeni otkrićem ogromne crne rupe u Mlečnom putu (FOTO)

Novosti online

14. 05. 2022. u 17:53

STRELAC A* je supermasivna crna rupa u centru Mlečnog puta i po prvi put je sliku ove crne rupe objavila američka Nacionalna naučna fondacija sa "Event Horizon Telescope Collaboration".

СЛАЖЕ СЕ СА АЈНШТАЈНОВИМ ПРЕДВИЂАЊИМА: Научници одушевљени открићем огромне црне рупе у Млечном путу (ФОТО)

Foto: Instagram/ ehtelescope

Astronomi su saopštili da su fotografisali supermasivnu crnu rupu u centru Mlečnog puta. Objavljena je fotografija onoga što je američki astrofizičar Ferjal Ozel nazvao „nežnim divom".

Pre četiri i po milijarde godina rođena je naša planeta. Od tada plovi kosmosom, a Sunce se vrti oko galaktičkog centra – mračnog, misterioznog srca Mlečnog puta.

U tom mračnom srcu, oko koga se okreće cela galaksija, nalazi se supermasivna crna rupa po imenu "Strelac A*", čija je masa otprilike 4,3 miliona puta veća od Sunčeve. Nikada do sada nije fotografisana veličanstvena mutna narandžasta krofna u centru naše galaksije, a čovečanstvo sada ima priliku da je vidi prvi put zahvaljujući napornom radu i saradnji sa "Event Horizon Telescope Collaboration".

- Bili smo zapanjeni koliko se veličina prstena slaže sa predviđanjima iz Ajnštajnove teorije opšte relativnosti - rekao je naučnik EHT projekta Džefri Bauer iz naučnog instituta u Tajpeju.

Pre tri godine objavljena je senka crne rupe nazvana "M87*", čija je masa 6,5 milijardi puta veća od mase Sunca, u centru galaksije, udaljena oko 55 miliona svetlosnih godina.

Astrofizičara Ferjala Ozela za projekat istraživanja angažovao je Univerzitet u Arizoni, kao i stručnjake na projektu "Event Horizon Telescope" koji čini 300 naučnika iz 13 institucija, a koji upravljaju globalnom mrežom teleskopa. Prva fotografija crne rupe iz galaksije "Mesije 87 (M87)" snimljena je 2019. godine. Astronom Šeperd Dolman iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku je tada rekao da smo „videli ono što smo samo mislili da nećemo moći da vidimo“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EHT Outreach (@ehtelescope)

Majkl Džonson, rekao je da su najnovija otkrića neverovatna potvrda Ajnštajnove teorije relativnosti. Njujork tajms piše da postoje indicije da u centru svake galaksije postoji crna rupa koja bi mogla biti milione ili milijarde puta masivnija od Sunca. Astronomi još ne znaju kako su crne rupe postale tako velike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EHT Outreach (@ehtelescope)

Paradoksalno, rupe su najsjajniji objekti u univerzumu jer imaju sposobnost da apsorbuju svetlost. Većina materije iz svemira ulazi u njih. Otkrića iz 1960-ih dovela su do toga da se ozbiljno shvati ideja da crne rupe postoje.

BONUS VIDEO - GODINU DANA ŠETA PO MARSU: Vozilo Prezervans istražuje Crvenu planetu

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri