"KUĆNI LJUBIMAC" NA ČUVENOM ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU: Antičku Pompeju čuva Spot, pas-robot, uskoro stižu i dronovi (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 04. 2022. u 00:32

KOMPANIJA „Boston dajnamiks“, koja je poznata po izumu „big doga“ još 2005. godine za američku vojsku, napravila je Spota po ugledu na pomenutu tehnologiju.

КУЋНИ ЉУБИМАЦ НА ЧУВЕНОМ АРХЕОЛОШКОМ НАЛАЗИШТУ: Античку Помпеју чува Спот, пас-робот, ускоро стижу и дронови (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin JUtjub

Spotovi zadaci su nadgledanje parka i njegova zaštita od vandalizma, kontrola napredovanja radova na restauraciji, istraživanje podzemnih tunela i garancija bezbednosti. S obzirom na njegovu funkcionalnost, Spot je u stanju da se kreće po neravnim površinama starog rimskog grada, te da ulazi u vrlo uske tunele.

Poseduje kameru od 350 stepeni koja mu omogućava detaljno snimanje, a samim tim i procenu potrebnih intervencija na određenoj lokaciji. Nacionalni park u Pompeji ima za cilj usvajanje sve većeg broja tehnoloških rešenja koja su deo projekta "Smart@Pompeii" koji uključuje aplikaciju za rezervacije, optičke bežične okosnice i 5G antene i mnoga druga najsavremenija rešenja. Uskoro se očekuje i dolazak dronova koji će nadgledati park.

Arheološki park jedna je od najfascinantnijih lokacija u Italiji. Uvršten je na listu dobara koju je Unesko proglasio svetskom baštinom. Pompeja je bila drevni rimski grad koji je potopljen erupcijom Vezuva 79. godine nove ere zajedno sa Herkulanumom. Istorija i događaji na ovim teritorijama i erupcija vulkana došli su do javnosti zahvaljujući pričama Plinija Mlađeg i mnogih drugih istoričara tog vremena.

Lava i pepeo koji su zatrpali različite lokalitete regiona Kampanija u toj oblasti omogućili su, međutim, da se grad svih ovih godina sačuva u svom izvornom obliku. Tako je Pompeja danas jedno od najvažnijih istorijskih i arheoloških svedočanstava rimske dominacije u Italiji. Tek 1748. godine, za vreme vladavine Karla Trećeg Burbonskog, počelo je istraživanje ovog područja kao arheološkog nalazišta.

Zahvaljujući iskopavanjima koja su obavljena poslednjih godina, a koja su još u toku na ovoj lokaciji, stručnjaci su uspeli da rekonstruišu veći deo konformacije grada i brojnih kuća bogatih ukrasima i mozaicima. 

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024