NAUČNA FANTASTIKA, ILI BUDUĆA REALNOST: Kada će čoveku, kao gušteru rep, moći da izraste nova noga?

Novosti online

31. 01. 2022. u 00:42

NEKI pripadnici životinjskog carstva imaju urođenu sposobnost da nadoknade izgubljene udove – među njima su daždevnjaci, morske zvezde, rakovi, gušteri.

НАУЧНА ФАНТАСТИКА, ИЛИ БУДУЋА РЕАЛНОСТ: Када ће човеку, као гуштеру реп, моћи да израсте нова нога?

Foto: Free Images Pixabay

Naučnici dugo pokušavaju da takve mehanizme razumeju kako bi ih iskoristili za regeneraciju delova tela kod miliona pacijenata. Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama objavili su da su uspeli da pokrenu ponovni rast amputirane noge kod afričke žabe s kandžama (ksenopus laevis) što su opisali kao „korak bliže novom cilju regenerativne medicine". Tehnika koju je koristio tim naučnika, sa sedištem na Institutu Vis Univerziteta Harvard i Univerzitetu Tafts, uključivala je primenu mešavine pet lekova.

Koktel je primenjivan tokom 24 sata, i nakon 18 meseci, novi ud je bio skoro potpuno funkcionalan. Žabe, koje žive u vodi, mogle su da plivaju i reaguju na dodir. Takođe im je naraslo nekoliko prstiju, ali ne i opna između njih. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

- Rezultati su impresivni i uzbudljivi. Žabe ove vrste su negde između daždevnjaka kojima skoro savršeno izrasta ud, i sisara kojima se stvara ožiljak nakon amputacije - rekao je Džejms Monagan, vanredni profesor na Odseku za biologiju na Univerzitetu Nordistern.

Tim naučniika je saopštio i da činjenica da je samo kratko izlaganje lekovima pokrenulo višemesečnu regeneraciju sugeriše da žabe - a možda i druge životinje - imaju uspavane regenerativne sposobnosti koje se mogu pokrenuti u akciju.

Foto: Free Images Pixabay

- Neposredna primena ove metode na ljude je malo verovatna, ali ipak, ovaj rad je uzbudljiv jer pokazuje da se endogeni regenerativni procesi mogu poboljšati kratkom primenom koktela lekova - rekao je Monagan.

- Strategija koju je tim koristio oslanjala se na pokretanje uspavanih mehanizama u telu žabe i mislim da je sada trenutak da se pokrene nova etapa regenerativne medicine. Meni je cilj da pronađemo stimulanse koji su okidači regeneracije - rekao je autor studije Majk Luin.

Isprobavanje kombinacija lekova 

Lekovi i sredstva koji su u ovom radu sa žabama korišćeni su sadržali molekule važne za razvoj udova i oni koji imaju antiinflamatorna svojstva. Luin je rekao da je to prvi koktel koji je isproban, i da je moguće da drugačija kombinacija lekova i faktora rasta može imati bolje rezultate.

- Novi ekstremiteti koji rastu kod žaba zahvaljujući koktelu lekova i drugih supstanci koje podstiču regeneraciju, slični su originalnim ekstremitetima, imaju i izrasline koje liče na prste iako nisu dovoljne dužine. I struktura se malo razlikuje, a nema ni kožice uzmeđu tih izraslina. Moramo još da radimo - dodao je Luin.

Istraživački tim je koristio ovu tehniku na više od 100 žaba, ali rezultati „nisu bili zadovoljavajući u svakom slučaju". Luin je rekao da žabe nisu u velikoj meri identične kao laboratorijski miševi, što bi moglo biti faktor, ili je bilo nedoslednosti u kompletnoj operaciji.

Foto Shutterstock

Sledeća faza istraživanja bi testirala tehniku na sisarima kao što su miševi.

S druge strane, Ešli Sajfert, profesorka biologije na Univerzitetu u Kentakiju koja proučava regeneraciju životinja, ali koja nije bila uključena u istraživanje, rekla je da napredak postignut u protetici pruža više nade nego regeneracija udova za ljude sa amputiranim udovima koji su izgubljeni zbog traume ili bolesti poput dijabetesa.

- Da li ćemo jednog dana moći da regenerišemo ljudsku nogu ili ruku? Verovatno, ali koliko dugo treba da čekamo nemoguće je predvideti - rekla je Sajfert.

BONUS VIDEO - FESTIVAL U NEPALU: Psima poštovanje kao kraljevima i kraljicama

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUVAJTE SE PREVARA Astro savet za subotu 20. april: Odličan dan za Bikove i Jarčeve