NAUČNICI NA TRAGU REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: U centru naše galaksije je nešto mnogo misterioznije nego što se verovalo

Novosti online

02. 06. 2021. u 21:51

NAUČNICI veruju da se u središtu naše galaksije nalazi supermasivna crna rupa, ali novo istraživanje sugeriše da se u centru Mlečnog puta možda zapravo nalazi tamna materija.

НАУЧНИЦИ НА ТРАГУ РЕВОЛУЦИОНАРНОГ ОТКРИЋА: У центру наше галаксије је нешто много мистериозније него што се веровало

Foto: Printscreen

Strelac A* (Sagitarius A*) je ogroman objekt koji se nalazi u središtu naše galaksije, a ima masu oko četiri miliona puta veću od Sunca. Dosad se verovalo da je reč o crnoj rupi zbog kretanja zvezda oko tog objekta.

Ta pretpostavka je bila poljuljana 2014. godine kako se toj supermasivnoj crnoj rupi približavao gasoviti oblak poznat kao G2.

Naučnici su očekivali da će oblak biti uništen delovanjem ogromnih gravitacijskih sila Strelca A*, ali to se nije dogodilo, a G2 je bliski susret preživeo bez ijednog problema

Deo naučnika sad smatra da Strelac A* nije uopšte crna rupa, već skup tamne materije. Tamna materija je nevidljiva i veruje se da čini 80 odsto ukupne materije u čitavom svemiru, ali veoma ju je teško otkriti, jer ne reaguje na svetlost.

Kako bi testirali svoju novu teoriju, naučnici iz Međunarodnog centra za relativističku astrofiziku (ICRA) napravili su simulaciju u kojoj su u središte naše galaksije stavili tamnu materiju umesto crne rupe, tačnije čudnu elementarnu česticu poznatu kao "darkino", koja bi bila gušća u središtu mase, ali ređa na krajevima, preneo je "Independent".

Darkinosi su, prema rečima naučnika, tip fermiona (čestice koje ne mogu imati isto kvantno stanje u bilo kom vremenu) i kao takve su ograničene u tome koliko se gusto mogu sabiti. Zbog toga bi spomenuti gasoviti oblak G2 mogao da preživi prolazak po spoljašnjim delovima spomenute mase u središtu galaksije, kao što bi to omogućilo i preživljavanje obližnjim zvezdama. Isto tako, to bi moglo da objasni i rotacijsku zakrivljenost spoljnog venca Mlečnog puta. 

Dok teorija o supermasivnoj crnoj rupi i dalje ostaje najizglednija hipoteza, pravi odgovor mogao bi da bude kompleksniji nego što to mislimo.

Ove godine naučnici su predložili da se supermasivne crne rupe mogu formirati iz tamne materije, što bi objasnilo zašto mogu tako brzo da se formiraju, čak i pre nego što oko njih postoje galaksije, preneo je portal "Zimo".

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru