POSETA NAUČNIKA SA MOSKOVSKOG UNIVERZITETA: Saradnja Univerziteta u Beogradu i Mašinskog fakulteta sa kolegama iz Rusije

B.B.

12. 02. 2024. u 13:46

NA MAŠINSKOM fakultetu Univerziteta u Beogradu je boravila visoka delegacija Fakulteta za aerofiziku i kosmičku tehnologiju (FAKT), Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju (FIZTEH).

ПОСЕТА НАУЧНИКА СА МОСКОВСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Сарадња Универзитета у Београду и Машинског факултета са колегама из Русије

Foto: Mašinski fakultet

U okviru ove posete održana su značajna predavanja i potpisani su Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Beogradu i FIZTEH-a između rektora prof. dr Vladan Đokić i prof. dr Dmitrij Livanov, kao i Aneks sporazuma o saradnji između Mašinskog fakulteta i FAKT-a, koji su potpisali dekani dve institucije, prof. dr Vladimir Popović i prof. dr Sergej Negodjajev.

Aneksom ugovora predviđene su naučne, nastavne i inženjerske aktivnosti u sledećim oblastima: turbulenciji, teorijskoj, eksperimentalnoj i računskoj dinamici fluida, kao i saradnji u oblasti svemirskih istraživanja i tehnologija. Koordinatori predviđenih aktivnosti sa Mašinskog fakulteta u Beogradu su prof. dr Đorđe Čantrak i van. prof. dr Jelena Svorcan.

Saradnja Mašinskog fakulteta sa Moskovskim institutom za fiziku i tehnologiju i Fakultetom za aerofiziku i kosmičku tehnologiju je uspostavljena i realizovana uz svesrdnu pomoć prof. dr Sergeja Kačanova, zaslužnog naučnika Ruske federacije. Posetu ruskih naučnika je pomagao i Ruski dom iz Beograda sa dr Georgiem Engelhardtom.

U sastavu moskovske delegacije bili su prof. dr Sergej Negodjajev, dekan, prof. dr German Šćelik, zamenik direktora, prof. dr Natalija Zavjalova, šef Laboratorije za modeliranja mehaničkih sistema i procesa i doc. dr Aleksej Trošin sa Katedre za kompjutersko modeliranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)