POČEO UPIS BRUCOŠA NA FAKULTETE: Visokoškolske ustanove na Beogradskom univerzitetu objavile preliminarne rang-liste

Lj.B.

04. 07. 2023. u 12:22

FAKULTETI Beogradskog univerziteta objavili su rezultate prijemnih ispita i preliminarne rang-liste, a za objavljivanje konačnih rang-lista rok je 10. jul.

ПОЧЕО УПИС БРУЦОША НА ФАКУЛТЕТЕ: Високошколске установе на Београдском универзитету објавиле прелиминарне ранг-листе

Foto: N. Živanović

Na pojedinim visokoškolskim ustanovama već je počeo i upis, a među njima je i Elektrotehnički fakultet.

- Danas se upisujem - rekao nam je M. M. koji je završio Matematičku gimnaziju i bez problema položio prijemni ispit na Elektrotehnici koji za njega "nije bio težak".

Na sajtu ovog fakulteta, inače, navodi se procena da će svi kandidati koji imaju ukupno više od 55 bodova moći da se upišu.

- S obzirom na to da je veliki broj kandidata konkurisao na više fakulteta, praktično svi kandidati koji su na rang-listama imaju šansu da se upišu, ukoliko se pridržavaju toka upisa - navodi se na sajtu ETF, a kandidatima koji su na rang-listi "ispod crte" skrenuta je pažnja da imaju u vidu da se inicijalni položaji crta relativno brzo menjaju kada počne upis.

Preliminarnu rang-listu objavio je i Stomatološki fakultet, a dekan prof. dr Aleksa Marković kaže nam da rezultati prijemnog ispita pokazuju da će na ovu visokoobrazovnu ustanovu biti upisani kvalitetni kandidati.

- Dobili smo jako dobru decu, a to pokazuje i podatak da će za upis biti potrebno najmanje 77 bodova što je visok prag - kaže nam prof. Marković uz napomenu da je za 220 mesta na Stomatologiji konkurisalo 745 srednjoškolaca. Upis na ovaj fakultet je 11. i 12. jula.

Preliminarna rang-list objavljena je i na psihologiji, koja je i ove kao i prethodnih godina bila jedan od najtraženijih smerova na Beogradskom univerzitetu. Za upis na ovaj smer bilo je potrebno osvijiti najmanje 75,28 poena. Zanimljivo je da je na ovom smeru na testu informisanosti najveći broj osvojenih poena bio 25 od mogućih 30, dok je na testu iz opšteg znanja bilo kandidata koji su osvojili svih 30 bodova.

Inače, upis na svim fakultetima u Beogradu mora biti završen 14. jula do ponoći, a najkasnije 15. jula fakulteti dostavljaju Univerzitetu izveštaj o upisanim studentima po studijskim programima i preostali broj slobodnih mesta.

Kada je reč o drugim univerzitetima u Srbiji, na nekima još traju prijemni ispiti, pa je tako na Novosadskom univerzitetu rok za polaganje prijemnih ispita 5. jul, a u zavisnosti od datuma polaganja prijemnog konačne rang-liste upisa biće objavljivane i do 11. jula.

Na fakultetima Univerziteta u Nišu prijemni ispiti organizovani su od 26. do 30. juna, a upis kandidata traje do 14. jula. Takođe, fakulteti Univerziteta u Kragujevcu upis će obavljati do 14. jula, a rok za polaganje prijemnih ispita ističe danas.

Drugi prijemni u septembru

Što se tiče drugog upisnog roka, prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita je 31. avgusta i 1. septembra, dok je prijemni planiran za 4. i 5. septembar. Rok za objavljivanje preliminarnih rezultata je 6. septembar, a konačnih 11. septembar. Upis je najkasnije do 14. septembra, a nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta, najkasnije do 15. septembra, fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)