PRVI DIPLOMCI U KRUŠEVCU: Ima ih osmoro i spremani su da nastave časnu porodičnu tradiciju poljoprivrednika (FOTO)

S.BABOVIĆ

21. 05. 2023. u 10:19

PRVIH osam studenata Poljoprivrednog fakutleta u Kruševcu diplomiralo je na najmlađoj visokoškolskoj ustanovi Univerziteta u Nišu.

ПРВИ ДИПЛОМЦИ У КРУШЕВЦУ: Има их осморо и спремани су да наставе часну породичну традицију пољопривредника (ФОТО)

Foto:S.Babović,GU Kruševac

Planiraju master studije i svi su spremni da nastave sa naučnim radom, ali i da se vrate životu i radu na selu. Lazar Milojević, diplomac, smatra da je dobio sjajno znanje tokom studija.

- Cela moja porodica se bavi poljoprivredom i to je bio glavni razlog zbog čega sam se odlučio za ovaj fakultet - kaže Lazar. - Stekao sam dosta novih znanja i sigurno ću da primenjujem naučeno gradivo.

Lazar nije i jedini, koji je među diplomcima spreman da nastavi časnu porodičnu tradiciju poljoprivrednika.  I to je jedan od razloga zbog čega je ovaj fakultet zaživeo u Kruševcu. Prema podacima Poljoprivredne stručne službe, Rasinski okrug - odnosno Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Ćićevac, Brus i Trstenik - prostiru se na 569.826 hektara, od kojih je ratarstvo i povrtarstvo zastupljeno na 92.031, a voćarstvo na 24.218 hektara.

- Diplomirali su najbolji studenti prve generacije, koja se upisala 2018/2019. godine - kaže za „Novosti“ prof. dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Zadovoljni smo postignutim rezultatima u radu fakulteta. Trudićemo se da razvijemo i podignemo nivo i nastavno obrazovnog procesa i nivo uslova rada, laboratorijskih prostora, savremenih nastavnih sredstava. Tu su i ogledne parcele i praktičan rad studenata. To sve čini jedan zaokružen sistem obrazovanja,nephodan za studije poljoprivrede.

PORED OSNOVNIH I MASTER STUDIJE

U junskom roku ovaj fakultet moći će da upiše 75 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenata. Osnovne akademske studije nude se u okviru tri programa: voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i povrtarstvo i stočarstvo. Akreditivane su i master akademske studije za 32 polaznika o tropku države, kroz četiri modula, koje odgovaraju programima sa osnovnih studija i modul - zaštita bilja.

Prošle godine apsolviralo je 30 studenata. Nešto mlađi, od ove godine imaju prilike da osim u zgradi nekadašnjeg Narodnog univerziteta u centru Kurševca, gde je sedište Poljoprivrednog fakulteta, nastavu imaju i u pet laboratorija. Nove prostorije, koje je obezbedila lokalna samouprava kupivši bivšu upravnu zgradu predzeća „Hemofluid“, značajni su za izvođenje nastave iz grupe hemijskih, bioloških, mikrobioloških, tehnoloških i srodnih predmeta.

- Od ideje o fakultetu u Kruševcu, realizovane su mnoge aktivnosti, rešavani tekući problemi, kako bi se došlo do formiranja Poljoprivrednog fakulteta - ističe Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

UŠLI U ISTORIJU

ANĐELA Vasić, Milica Gmijović, Irena Vučićević, Stefan Matić, Jelena Radenković, Lazar Milošević, Lazar Milojević i Anđela Ćulibrk prvi su diplomci Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)