DOSITEJEVI DANI: April mesec posvećen sećanju na velikog prosvetitelja

B.B.

07. 04. 2023. u 17:17

APRIL mesec biće posvećen Dositeju Obradoviću, velikom prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete. Manifestacija "Dositejevi dani", koju je i Ministarstvo prosvete uvrstilo u školski kalendar, počinje 10. i trajaće do 30 aprila.

ДОСИТЕЈЕВИ ДАНИ: Април месец посвећен сећању на великог просветитеља

Foto: "Litografija Anastasa Jovanovića iz 1852."

Zadužbina "Dositej Obradović" već više godina u svom programu obeležava Dositejeve dane uz posebne sadržaje posvećene velikom prosvetitelju.

- Za stvaranje modernog pogleda na svet, značaj znanja i učenja u stvaranju države, ali i pojedinca, prosvećenog čoveka, građanina, zaslužan je Dositej - navode u Zadužbini. - Pre dve stotine godina, u tek stvorenoj državi Srbiji je rekao da su knjige najvažnije i to jednako za dečake i devojčice. Otvorio je Veliku školu (1808.god) i Bogosloviju (1810.god), tražio i građansko i versko obrazovanje. Dositej nam je i danas jednako potreban !

Dositejev dan se u školama obeležava posebnim časom i prikazivanjem filma o velikom prosvetitelju. Đaci će aktivno učestvovati u tradicionalnim konkursima Zadužbine - "Radionica basnopisaca", "Odjeci Dositejevih misli u meni" i "Iduć" uči, u vekove gleda" ali i mnogim drugim školskim i vanškolskim aktivnostima.
April je izabran jer je u tom mesecu, pred Uskrs 1783. godine Dositej objavio "Pismo Haralampiju" kao svoj programski dokument i prvu knjigu "Život i priključenija" na jeziku koji njegov narod razume, što je i bio njegov osnovni cilj. To je vreme stvaranja novog pogleda na svet, razumevanje sebe i svog cilja, vreme stvaranja novog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)