ZA NAUKU NE POSTOJE GRANICE: U Beogradu održan srpsko-francuski Forum za inovacije

Lj. Begenišić

07. 04. 2023. u 13:01

SRBIJA je uložila mnogo u jak ekosistem i infrastrukturu gradeći naučne i tehnološke parkove širom zemlje i uspostavljanjem različitih inovacionih i startap centara i da je na taj način formirala bazu za stvaranja tehnoloških inovacija - rekla je ministarka nauke dr Jelena Begović na otvaranju srpsko-francuskog Foruma za inovacije: "Srbija nastavlja naučnu saradnju sa Francuskom".

ЗА НАУКУ НЕ ПОСТОЈЕ ГРАНИЦЕ: У Београду одржан српско-француски Форум за иновације

Ministarstvo nauke

Ovaj forum osmišljen je da okupi istraživače i poslovne aktere u cilju podsticanja razvoja inovativnih rešenja i proizvoda koji mogu da stvore prilike za zapošljavanje mladih talenata u Srbiji. U okviru foruma predstavljene su mogućnosti koje se nude u sektorima obnovljive energije i biotehnologije. 

Otvaranju ovog foruma, osim ministarke prisustvovao je  i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

- Srbija ima dugu tradiciju dobrog obrazovanja i razvoja nauke, posebno u STEM oblasti, sa 123 fakulteta i 65 istraživačkih instituta. Imamo puni pristup fondovima EU uključujući "Horizont Evropa", ali pored toga Srbija je formirala nacionalni fond za finansiranje nauke i inovacija, a to su pomoćni mehanizmi za razvoj nauke, ali i ekosistem koji vrednuje preduzetništvo i inovacije - istakla je dr Begović govoreći na forumu.

Dodala je da inovacije ne znače samo osmišljavanje i razvoj novih proizvoda ili tehnologija već se one ogledaju i u pronalaženju novih rešenja problema i unapređenju postojećih rešenja. 

- Pre 20 godina je lansiran program bilateralne naučne saradnje između Francuske i Srbije "Pavle Savić" koji je i dalje uspešan - rekla je ona i najavila i da će novi program "Misija Francuska" koji je predstavljen na forumu dodatno doprineti srpsko-francuskoj naučno-tehnološkoj saradnji.

Takođe, dr Begović je rekla i da se će Srbija izgraditi BIO4 kampus koji će, prema njenim rečima, biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

Dodala je da su četiri ključne bio oblasti u okviru BIO4 kampusa biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet i da su po njenom mišljenju to oblasti koje će predstavljati budući razvoj Srbije.

Kako je istakla tokom svog uvodnog obraćanja, Srbija bez razvoja nauke i naučne saradnje ne može da napreduje u tim oblastima, ali kako je rekla, to su oblasti koje su u Srbiji razvijene, ali da je za dalje unapređenje potrebno usmeriti inovacije, i iskoristiti dobru infrastrukturu za startap ekosisteme koja već postoji.

Begović je istakla da je za razvoj nauke neophodna saradnja, da za nauku ne smeju da postoje granice, ali da je za razvoj inovacija neophodna i razmena iskustava iz različitih eko sistema, te da su iz tih razloga posebno značajni ovakvi forumi.

Dodala je da je Srbija mala zemlja i ima malo tržište, a da je cilj svih startap kompanija, pa i onih iz Srbije upravo izlazak na globalno tržište.

Ambasador Fransucke u Srbiji Pjer Košar je ukazao na mogućnosti koje omogućavaju francusko-srpski programi saradnje poput programa "Pavle Savić", programa EU "Horizon Europe", ali i novog programa "Misija Francuska"  koji će omogućiti studijsko startap putovanje za četiri srpska startapa i pružiti priliku da u junu posete Francusku, unaprede svoj izvozni potencijal i pristupe tržištu, investitorima i fondovima.

Košar je rekao za Tan‌jug da je cilj "Srpsko-francuskom inovacionom forumu 2023", drugog po redu, unapređenje saradnje između francuskih i srpskih inovatora, startapa i kompanija, za koju kaže da je već dobra. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi