PROSVETNI SINDIKATI VAŽNI ZA REFORMU: Konferencija "Jačanje socijalnog dijaloga u obrazovanju na lokalnom nivou"

Lj.B.

28. 03. 2023. u 12:34

MINISTAR prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je socijalni dijalog nadležnih državnih institucija i sindikata veoma važan mehanizam za donošenje kvalitetnih odluka i vođenje razvojne obrazovne politike, kao i za položaj zaposlenih u ustanovama obrazovanja.

ПРОСВЕТНИ СИНДИКАТИ ВАЖНИ ЗА РЕФОРМУ: Конференција Јачање социјалног дијалога у образовању на локалном нивоу

Foto P. Milošević

On je na konferenciji "Jačanje socijalnog dijaloga u obrazovanju na lokalnom nivou" , organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije rekao da ovaj projekat treba da unapredi socijalni dijalog između članova sindikata, odnosno zaposlenih u ustanovama sa jedne strane i različitih nivoa uprave sa druge strane.

- Upravo projekti kao što je ovaj doprinose tome i omogućavaju mapiranje svih izazova sa kojima se možemo sresti. Kada se na jednom mestu nađu predstavnici sindikata, lokalnih samouprava, direktora škola, školskih uprava i društvenih organizacija koje se bave unapređivanjem obrazovanja u tri lokalne samouprave, Leskovac, Subotica i Požarevac, rezultati ne mogu da izostanu - rekao je ministar.

Ružić je dodao da je siguran da će ovi rezultati poslužiti i ostalim lokalnim samoupravama kao dobar primer.

- Kao ministar, i u ovom i u prethodnim ministarstvima, uvek sam naglašavao važnost međusobnog dijaloga i komunikacije kao osnova za napredak sistema. Želim da naglasim da ćete u zaposlenima u Ministarstvu prosvete, sigurno naći partnera za kvalitetan i sadržajan socijalni dijalog, koji smatram najvažnijim mehanizmom za donošenje kvalitetnih odluka i vođenje razvojne obrazovne politike - rekao je Ružić.

Dodao je da je Sindikat obrazovanja Srbije veoma značajan partner Ministarstva u raznim aktivnostima, kako u oblasti pravne zaštite zaposlenih, učestvovanja u pregovorima i donošenja Posebnog kolektivnog ugovora, tako i u aktivnom dijalogu u oblasti reforme obrazovanja. Dodao je da doprinos sindikata reformi obrazovanja kroz rad svih tih tela smatra izuzetno značajnim i da će nastojati i dalje da neguje kulturu dijaloga.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je osnovni cilj projekta da se promoviše socijalni dijalog na lokalnom nivou.

- Važnost ove do sada zanemarene oblasti prepoznata je u tome da se na lokalnom nivou donose mnoge odluke koje koje utiču na zaposlene u obrazovanju i vaspitanju - rekla je Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)