MINISTARI POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI: Jačamo saradnju sa Italijom u oblasti obrazovanja i nauke

Lj.B.

22. 03. 2023. u 15:38

MINISTAR prosvete Branko Ružić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministarka za visoko obrazovanje i istraživanje Italije Ana Maria Bernini potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji Srbije i Italije u oblasti visokog obrazovanja i nauke.

МИНИСТАРИ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ: Јачамо сарадњу са Италијом у области образовања и науке

Ministarsto prosvete

Ministar Ružić istakao je da će ovaj Memorandum doprineti još boljoj saradnji dve zemlje u oblasti obrazovanja, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Potpisivanju Memoranduma prethodio je sastanak ministra Ružića i italijanske ministarke, a tokom razgovora bilo je reči i o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti visokog i dualnog obrazovanja.

Ministar je naveo da u Srbiji posluje veliki broj italijanskih kompanija i ocenio da je važno da što veći broj njih bude uključen u sistem dualnog obrazovanja.

„Osim nacionalnog modela dualnog obrazovanja u srednjim školama, omogućili smo i studije po dualnom modelu“, rekao je ministar i podsetio da je formirana i posebna Kancelarija za dualno obrazovanje.

Ministar je rekao da je sve veće interesovanje učenika u Srbiji za učenje italijanskog jezika i da je zbog toga važno da se za njih stvore dodatne mogućnosti, kroz razmenu učenika, letnje kampove i centre za učenje italijanskog jezika.

Ružić je podsetio da se dvojezična nastava na srpskom i italijanskom jeziku realizuje u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Ministar Ružić zatvorio je danas forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, koji je održan u Privrednoj komori Srbije.

Tom prilikom potpisana je i Deklaracija o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti.

Deklaraciju su potpisali ambasador Italije Luka Gori i dekani pet univerziteta u Srbiji – Univerzitet u Beogradu, Univerzitet umetnosti iz Beograda, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitet u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)