NAŠI NAUČNICI U SVETSKOJ ELITI: Osam profesora iz Srbije na prestižnoj svestskoj listi istraživača

B.B.

15. 03. 2023. u 18:47

NAŠI profesori su se ponovo našli u društvu najboljih na svetu. Osam matematičara iz Srbije su na listi najboljih svetskih naučnika u polju matematike za 2023. godinu, objavila je akademska platforma za istraživače Research.com.

НАШИ НАУЧНИЦИ У СВЕТСКОЈ ЕЛИТИ: Осам професора из Србије на престижној свестској листи истраживача

Foto Tanjug

Prvi na listi je akademik Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu koji je na svetskoj rang-listi zauzeo visoko 57 mesto. Drugi je Stevo Stević, iz SANU (250), a treći Stojan Radenović, sa Univerziteta u Beogradu (931).

Slede Endre Pap sa Univerziteta Singidnum (1.465), Zoran Kadelburg, profesor Beogradskog univerziteta(1.922), Teodor M. Atanacković sa Univerziteta u Novom Sadu (2.057), Dragoš Cvetković sa Univerziteta u Beogradu (2.118) i Stevan Pilipović sa Novosadskog univerziteta (2.211).

Istraživači su analizirali rezultate 6.200 naučnika iz različitih bibliometrijskih izvora, a na listi se nalazi 2.000 najbolje plasiranih. Kriterijumi su bili H-indeks discipline, proporcija doprinosa naučnika u datoj disciplini, kao i nagrade i dostignuća istraživača.

Najveći broj matematičara na listi je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni čine 47 odsto vodećih naučnika iz ove oblasti. Iz Velike Britanije ih je sedam odsto, iz Nemačke 5,5,  iz Francuske 4,9, koliko ih je i iz Kine. Prvi na listi je američki matematičar Džerold E. Marsden, s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Najveći broj matematičara u prvih hiljadu je sa Berklija, čak 27 radi ove godine na ovom američkom univerzitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ivanin otac poznat je javnosti, a pre glume zajedno sa njim se bavila neobičnim zanimanjem