INŽENJERI RUDARSTVA JEDAN OD STUBOVA USPEŠNE PRIVREDE: Rudarsko-geološki fakultet obeležio 77 godina postojanja

Lj.B.

15. 03. 2023. u 16:00

RUDARSKO-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 77 godina postojanja svečanom akademiju u amfiteatru fakulteta.

ИНЖЕЊЕРИ РУДАРСТВА ЈЕДАН ОД СТУБОВА УСПЕШНЕ ПРИВРЕДЕ: Рударско-геолошки факултет обележио 77 година постојања

Univerzitet u Beogradu

Pred brojnim zvanicama iz akademske zajednice, državnih institucija, kompanija iz oblasti rudarstva i energetike i predstavnika fakulteta iz regiona, dekanka RGF prof. dr Biljana Abolmasov izrazila je nadu da će fakultet koji je usmeren na jednu od temeljnih privrednih i naučnih grana u Srbiji nastaviti da napreduje, kako u naučno-istraživačkim i prosvetnim projektima, tako i u saradnji sa kompanijama koje se oslanjaju na njegova istraživanja. Dekanka Abolmasov je istakla tradiciju ove struke u Srbiji, uz nadu da će zgrada fakulteta uskoro biti obnovljena.

Čestitajući godišnjicu Rudarsko-geološkom fakultetu kojeg je označio kao regionalnog i nacionalnog lidera u svojoj oblasti, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić je rekao da su pred inženjerima koji se ovde školuju izazovni zadaci, s obzirom na zahteve održivog razvoja i potrebu stvaranja ravnoteže između pojedinca, privrede i životne sredine.

- Danas kada smo svedoci da se pronalaze brojne kontroverze oko razvoja novih rudnika, postoje i pokušaji stigmatizacije i etiketiranja čitave struke inženjera i rudarske geologije, koje nisu neuobičajene ni na globalnom nivou - rekao je rektor Đokić. - Moram da naglasim da Univerzitet u Beogradu takve insinuacije ne prihvata i da čvrsto stojimo iza savremenih profesionalnih kompetencija koje se stiču na ovom fakultetu, uvođenjem novih i osavremenjavanjem postojećih studijskih programa, uzimajući u obzir inovativna inovativnih rešenja i tehnologije, kao i stavljanje naglaska na društvene i ekološke aspekte inženjerstva. Akademska sloboda i autonomija su temelj svakog univerziteta i same ideje univerziteta, i zato bi Univerzitet u Beogradu i sve njegove članice trebalo da budu gravitaciona sila koja privlači druge kvalitetne i važne aktere ka sebi, dajući važan podstrek nadolazećim generacijama i društvu u kome će one živeti.

Čestitke Rudarsko-geološkom fakultetu, svim profesorima, istraživačima i studentima uputili su i ministar prosvete Brako Ružić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i predsednik Saveta RGF prof. dr Igor Miljanović, dok su najboljim studentima i prijateljima fakulteta uručene pohvalnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)