SKUPLJE KNJIGE ZA OSNOVCE: Stižu ponude za kupovinu udžbenika za narednu školsku godinu, cena kompleta veća do 2.000 dinara

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 04. 2022. u 08:00

RODITELjI koji su ovih dana dobili ponude da preko škole kupe deci udžbenike za narednu školsku godinu, suočili su se sa znatno većim cenama nego ranije. Iako one zavise od izdavača i zahteva nastavnika, kada se uporedi koliko su knjige koštale lane, a koliko koštaju sada, dolazi se do zaključka da su skuplje i do dve hiljade dinara po kompletu.

СКУПЉЕ КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Стижу понуде за куповину уџбеника за наредну школску годину,  цена комплета већа до 2.000 динара

Foto N. Fifić

Tako, roditelji đaka petog razreda komplet udžbenika treba da plate oko 15.500 dinara, dok je prošle godine cena bila između 13.500 i 14.500.

Cena je u starijim razredima još veća, jer deca dobijaju nove predmete - u šestom fiziku i u sedmom hemiju - pa je ove godine komplet za šestake između 16.500 i 17.500 dinara, a ranije je to bilo između 14.500 i 15.000. Za đake sedmog i osmog razreda treba izdvojiti više od 18.000, dok je prethodnih godina izdvajano oko 17.000 dinara.

Što se tiče mlađih razreda, U Beogradu grad poklanja četiri udžbenika za prvi i drugi razred (matematika, srpski, Svet oko nas i engleski jezik), a roditelji treba da kupe udženike za likovno, muzičko i digitalni svet, a te tri knjige koštaju 2.200 dinara. Za treći i četvrti razred cena je između 8.500 i 9.000 dinara.

Osim udžbenika, đacima treba kupiti sveske, olovke, lenjire, šestare, pribor za likovno, ranac...

Sve to je poskupelo, pa će osim za udžbenike roditelji morati da izdvoje i do 10.000 dinara za školski pribor.

Udžbenici uglavnom mogu da se plate na rate, kojih je četiri ili pet, zavisno od škole do škole, ali prva treba da bude uplaćena do kraja aprila, jer tako roditelji potvrđuju da žele da kupe knjige.

- Cene udžbenika su ozbiljna pljačka roditelja - kaže nam majka jednog sedmaka. - Uzimam ih preko škole, jer mi je tako lakše, u septembru nemam vremena da stojim u redovima pred knjižarama, niti da tražim polovne knjige na ulici.

Roditelji ukazuju i na to da uz komplete udžbenika koje kupe preko škole dobiju i neke materijale, poput kutija i različitih drugih dodataka koje deca uošte ne koriste u školi, pa se pitaju da li je svrha tih dodataka da se opravda izuzetno visoka cena kompleta udžbenika.

Kada je reč o proceduri izbora udžbenika, stručna i razredna veća u školi izaberu udžbenike, predlože ih pedagoškom kolegijumu, nakon čega Nastavničko veće usvaja listu i daje je Savetu roditelja.

- U našoj školi većina roditelja odluči da udžbenike kupi preko škole, mogu da ih plate na pet rata - kaže nam Milan Kristić, direktor OŠ "Pavle Savić".

Inače, praksa je pokazala da se najveći broj učenika, odnosno roditelja odlučuje za kupovinu preko škole. Cena je ista kao i u knjižarama, ali je procedura za nabavku knjiga jednostavnija, a naročito ih privlači mogućnost da se plati u nekoliko rata.

ZA PRVI I PETI RAZRED - 280 NASLOVA

TRŽIŠTE udžbenika u Srbiji karakterišu hiperprodukcija naslova i nedostatak kontrole nadležnih institucija, pa tako prema nekim procenama za, na primer, đake prvog i petog razreda na raspolaganju je oko 280 udžbenika.

Monopol na tržištu drže izdavačke kuće "Klet", "Freska" i "Novi logos", s tim što je "Klet" u vrhu liste pogotovo za niže razrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna