TAJNA TRAJANJA I MLADOSTI: Na festivalu promovisane dve knjige - "FEST: zaveštanje od četiri slova" i "Ulica Milana Vukosa: spomenar"

A. P.

10. 05. 2021. u 23:06

U OKVIRU edicije Biblioteke grada Beograda "Festovih pedeset" na 49. Festu su promovisana dva kapitalna izdanja - "FEST: Zaveštanje od četiri slova" koje je priredila Una Čolić Banzić i monografija "Ulica Milana Vukosa: spomenar", čiji su priređivači Stevanka Češljarov (Vukosova udovica), Bojana Andrić i Aleksandar Mandić.

ТАЈНА ТРАЈАЊА И МЛАДОСТИ: На фестивалу промовисане две књиге -  ФЕСТ: завештање од четири слова и Улица Милана Вукоса: споменар

Foto P. Milošević

- Obeležavanje pola veka Festa započeli smo dodelom plaketa "Festovih 50" u septembru 2020. a drugi deo te akcije su knjige koje su sada pred vama - poručio je gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Ivan Karl.

Una Čolić Banzić, autorka knjige "FEST: Zaveštanje od četiri slova", obratila se prisutnima video-porukom iz Sidneja, gde živi i radi:

- Sećanje na Fest nosi neponovljivi duh i dah jednog drugog vremena, mnogima od nas dalekog. Pokušala sam da na stranicama ove monografije pronađem ključ, odgonetnem trajanje i eliksir mladosti ovog festivala. Njegove skrivene preseke prošlosti i koncepta koji još traje.

KNjIGE O ĐUKELIĆU I TUCAKOVIĆU

DO 50. jubilarnog Festa Biblioteka grada Beograda objaviće još tri knjige iz edicije "Festovih 50": o Nebojši Đukeliću,  Dinku Tucakoviću, kao i dopunjeno izdanje monografije "Sanjati otvorenih očiju", koju je 2012. napisao Ivan Karl.

Druga knjiga posvećena je Milanu Vukosu, nekadašnjem pomoćniku gradonačelnika Beograda i dugogodišnjem direktoru Televizije Beograd, i čoveku koji je presudno uticao da Beograd dobije Fest time što je dao podršku osnivaču Milutinu Čoliću.

- Knjiga sadrži sećanja 41 autora, mahom saradnika, prijatelja i poznanika ovog istorijski značajnog kulturnog radnika, ali i uvodni tekst koji je napisao sam Vukos - kazao je Aleksandar Mandić, urednik knjige "Ulica Milan Vukosa: spomenar".

Konferencija za medije započela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg ministra kulture Bratislava Brace Petkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a