U SLAVU ČAROLIJE PLESA: Danas se obeležava Međunarodni dan igre

M. N. M.

29. 04. 2021. u 10:18

SVETSKI dan igre, koji se od 1982. obeležava 29. aprila - na dan rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre, i danas će biti obeležen širom sveta na najrazličitije načine, slaveći igru kao univerzalno razumljivu umetnost.

У СЛАВУ ЧАРОЛИЈЕ ПЛЕСА: Данас се обележава Међународни дан игре

Foto Promo

Autor poslanice za Svetski dan igre 2021. godine je prvak Štutgart baleta, igrač Fridman Fogel (na slici), dok je iz Srbije poslanicu uputila Sanja Ninković. Fogel poručuje da sve počinje sa pokretom - instinkt koji svi posedujemo - a igra je istančani skup pokreta koji komuniciraju, i zaključuje:

- Igrači su često slavni zbog svojih fizičkih sposobnosti, a zapravo je samo mentalna snaga važna. Verujem da jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke okretnosti, ona koja će nam pomoći da prevaziđemo sebe, da nastavimo da igramo i da inspirišemo druge.

Domaće Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, danas u 13 časova na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta organizuje svečanost uručenja jubilarne desete nagrade "Terpsihora" baletskoj umetnici Olgi Olćan i Specijalne pohvale savremenoj igračici i apsolventkinji Instituta za umetničku igru Jovani Grujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)