"GULAŠ" U STIHU I CRNO-BELI "OD": Svet mašte u dve nove knjige Nila Gejmena i Krisa Ridla

Marina MIRKOVIĆ

27. 04. 2021. u 15:30

NIZU od sad već desetak knjiga koje su, zahvaljujući "Laguni", ovdašnjim mališanima približile bajkovite svetove Nila Gejmena (uz jednu koju potpisuje sam ilustrator Kris Ridl), pridružuju se još dva sjajna ploda saradnje ovog maštovitog dvojca - "Gusarski gulaš" i "Od i Ledeni divovi", obe ispisane Gejmenovom rukom, a iscrtane perom jednog od najboljih ilustratora današnjice.

ГУЛАШ У СТИХУ И ЦРНО-БЕЛИ ОД: Свет маште у две нове књиге Нила Гејмена и Криса Ридла

Foto: "Laguna"

Prva, "Gusarski gulaš" - tvrdo ukoričena, velikog formata i šarena da šarenija teško može biti, mališanima (od preškolskog uzrasta pa "naviše") stiže u sjajnom prevodu pisca, prevodioca, urednika Zorana Penevskog. Ili tačnije, prepevu, budući da se Gejmen ovoga puta raspisao o piratima, i to u stihu. Tako je nastala ova vesela, prava gozba od poeme, a "Gusarski gulaš" obiluje svim sastojcima neophodnim za "kuvanje" vrhunske knjige, počevši od recepta vrsnog pisca i majstorstva crtača Ridla.

Druga poslastica iz pera istog majstorskog dua, "Od i Ledeni divovi", manja je, svedenija i sa svojom formom i crno-belim crtežom primamljiva i čitaocima dosta šireg uzrasnog raspona - pogotovo onima na pragu puberteta, koji dobro znaju da Gejmen ni one najmlađe nikada nije preterano čuvao od mraka i mračnih svetova. Zvanično, namenjena je kako mlađim školarcima od sedam do devet, tako i nešto starijim osnovcima od 10 do 12 godina, no u snolike svetove ovog pisca rado zaplove i mnogi odrasli.

U romanu u prevodu Draška Roganovića, odmah na početku saznajemo da ime dečaka - naslovnog junaka, nije bilo ni po čemu neuobičajeno, naročito u to vreme i na tom mestu, naprotiv: "Od" je značilo "vrh oštrice", i to beše ime koje je donosilo sreću.

Foto: "Laguna"

"Od i Ledeni divovi"
 
 

Ipak, u beskraju beskonačne zime, Od se nije osećao kao srećković. Oca se seća samo po vikinškoj sekiri koju je nasledio, a na sopstvene dogodovštine podseća ga samo skrhana noga. I zato će jednog mračnog jutra Od obući svoju najtopliju odeću, ukrasti polutku lososa i sa očevom sekirom i svojom štakom zaputiti se u sneg... A tim snegom je u potpunosti zastrta ova uzbudljiva, čarobna avantura omiljenog pisca Gejmena, sa raskošnim ilustracijama jednako voljenog Ridla.

Foto: "Laguna"

"Gusarski gulaš

Niz zanimljivih detalja vezan je za ovog neverovatnog pisca neiscrpne mašte, koji je duboko verovao da je "samo" strip autor, dok mu jedan urednik nije otkrio da je to što on piše - literatura. Univerzitet Kalifornija uveo je Gejmenov "Sendmen" kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, pop pevačica Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Gejmenu, a proslavljeni pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko "Sendmena" izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)