VELIKI BROJ HRVATSKIH FILMOVA NA BEOGRADSKOM MARTOVSKOM FESTIVALU: Za nekoliko dana biće prikazano oko 100 ostvarenja

Novosti online

20. 04. 2021. u 12:54

NA BEOGRADSKOM festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskom festivalu, koji traje do 25. aprila, prikazaće se i nekoliko hrvatskih naslova. Festival je počeo 19. aprila u Domu omladine Beograda, u dvostrukom izdanju, s obzirom na to da se 2020. nije održao zbog pandemije korona virusa.

ВЕЛИКИ БРОЈ ХРВАТСКИХ ФИЛМОВА НА БЕОГРАДСКОМ МАРТОВСКОМ ФЕСТИВАЛУ: За неколико дана биће приказано око 100 остварења

Foto GU

U takmičarskom programu 67. izdanja prikazuje se 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 naslov, dok revijalni program obuhvata domaću, regionalnu i svetsku panoramu.

U međunarodnom programu prikazuju se tri hrvatska filma "Groblje slonova" Filipa Mojzeša, "Lieber Augustin" Miroslava Terzića i manjinska koprodukcija "Potop" Kristijana Krajnčana.U nacionalnoj selekciji kratkog igranog filma uvršten je film "Poslednja slika o ocu" Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji.

Svetsku premijeru na festivalu, u okviru međunarodnog takmičarskog programa 68. izdanja, imaće film "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin. Biće prikazan i srednjemetražni dokumentarni film "Bugarski san" Srđana Šarenca, u takmičenju dokumentarnog filma dužeg od 50 minuta.

Hrvatska produkcija zastupljena je i u propratnom programu - u sklopu regijske panorame dugometražni dokumentarni film "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić imaće svoju međunarodnu premijeru. U istom programu prikazuju se i dugometražni filmovi "Prvi do srca - Ivo Gregurević" Branka Schmidta, "Erik" Danila Lole Ilića te "Novi val - 40 godina poslije" Nikole Kneževića i Olge Kepčije, kao i kratkometražni "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula.

Na festivalu će biti dodeljene i dvostruke nagrade, o kojima odlučuje žiri na čijem je čelu Želimir Žilnik, a jedan od članova je i hrvatski reditelj Igor Bezinović.

Novost je ovogodišnjeg Martovskog festivala to da se ponovno dodeljuje grand pri za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim i međunarodnim kategorijama.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri