PUT KOJIM IDE SVET VODI U NASILJE: Meksički režiser Mišel Franko upozorava - zaoštrava se podela među ljudima

A. POPADIĆ

17. 04. 2021. u 15:20

REDITELj Mišel Franko još jedno je poznato ime meksičke kinematografije, koja poslednjih godina trijumfuje na svetskoj sceni.

ПУТ КОЈИМ ИДЕ СВЕТ ВОДИ У НАСИЉЕ: Мексички режисер Мишел Франко упозорава - заоштрава се подела међу људима

Foto: EPA

Iako je mlađi od svojih slavnih zemljaka Alehandra Injaritua, Alfonsa Kuarona i Giljerma del Tora, Franko ne zaostaje mnogo za njima kad su u pitanju nagrade. Tri njegova filma, "Posle Lusije" (2012), "Hronika" (2015) i "Ćerke aprila" (2017), nagrađena su u Kanu, osvojio je i neke druge nagrade, a poslednje veliko priznanje, Srebrnog lava, dobio je na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu za svoj poslednji film "Novi poredak".

U ovoj surovoj priči, koja je prikazana na Festivalu autorskog filma, ali i na Prvom zajedničkom reginalnom festivalu (koji se završava danas), Franko sukobljava dva sveta. Dok gledamo idilu i blagostanje na svadbi pripadnice visoke meksičke klase, na ulicama se odvija narodni puč. Kada nezadovoljni, siromašni građani preskoče bedeme bogataške vile, dolazi do sudara ova dva sveta, a pred očima gledalaca promiču slike sukoba, nasilja, ubistava, otmica...

Iako je "Novi poredak" najavljen kao distopijska priča, ona je i te kako bliska realnosti i svetu u kome danas živimo.

- Film je distopijski u smislu da se događaji opisani u njemu nisu desili ni u Meksiku ni u nekoj drugoj zemlji. Ali, sve drugo o čemu film govori nije izmišljeno, sve nam se to već desilo, pa čak i mnogo gore od onog što je na ekranu - kaže, za "Novosti", Mišel Franko.

U socijalnom puču o kome govori "Novi poredak" jedini "pobednik" je vojska.

- To nije ništa novo, istorija je satkana upravo od tih vojnih pobeda, bilo vojnih pučeva poput onog Pinočeovog u Čileu, ili ratnih pobeda. Da bi zamislili scenario poput onog u filmu nema potrebe da izmišljate najgore, dovoljno je da se zagledate u blisku istoriju. Uvek se iznenadim kad mi neko kaže da sam pesimista jer zamišljam nešto gore od realnosti, ali to nije tačno. Mi samo nismo ništa naučili iz prošlosti, i želimo da verujemo da su stvari manje strašne nego što uistinu jesu. A kad pogledate savremeni svet, vidite sve više vojske i policije, vidite represiju, oštre podele među ljudima. Put kojim idemo vodi u nasilje.

Foto: Promo

"Novi poredak"

Na pitanje čemu da se nadamo u budućnosti, Franko kaže da moramo biti optimisti, ali dodaje da je optimizam "sposobnost da vidiš stvari onakve kakve jesu".

- Optimizam danas često liči na zatvaranje očiju pred realnosti, pretvaranje da je sve u redu, a ako nije, da će uskoro biti bolje. A onda jednog dana nezadovoljstvo eksplodira. Zato se ne slažem sa ocenama da je "Novi poredak" pesimistički film, naprotiv, snimio sam ga kao svojevrsno upozorenje da nam se ne dogodi najgori scenario.

Meksički reditelj smatra da u mnogim zemljama postoji nagomilano nezadovoljstvo naroda.

- Negde su reakcije burnije, a represija suptilnija, postepena. Ali, ne smemo se zavaravati. To što je Hitler u Nemačkoj izabran na legitiman, demokratski način, ne opravdava niti umanjuje strahote koje su se dogodile kasnije. Te 1934. njegov izbor mogao je da se opravda time da "to narod želi". Nasilje se ne rađa uvek odjednom, preko noći, kao u filmu, već može biti posledica niza manjih promena. Ali, uvek treba razmišljati šta je najgore što može da se desi, kako nikad ne bi došlo do toga.

CEO SVET SE PROMENIO

UPRKOS tome što je prošla godina verovatno bila jedna od najgorih u istoriji kinematografije, Franko je odlučio da baš tada objavi "Novi poredak". Da li se pokajao?

- Bilo bi vrlo nezahvalno da se žalim, jer je film bio veoma uspešan. Ali, kao reditelj, žao mi je što nije prikazivan u bioskopima onoliko i tamo gde bih voleo. Ipak, ceo svet se promenio, i bojim se da ćemo se teško vratiti na ono što je bilo 2019. godine.

Sve svoje filmove Franko potpisuje kao scenarista, reditelj, montažer, ali i producent. Učešćem u produkciji, kako kaže, sam odlučuje kako treba da izgleda film i ne dopušta da o tome odlučuju drugi. Iskreno kaže da se nije navikao na novu realnost promocije filma, onlajn premijere, intervjue, festivale... i da mu se takva komunikacija ne sviđa.

- Radujem se kad vidim da se bioskopi širom sveta otvaraju, srećan sam kad gledaoci dolaze u sale da pogledaju moj film, kada čujem da je bio najgledaniji u španskim bioskopima... To me raduje mnogo više nego kad su mi rekli da je na striming platformi Amazon Prime "Novi poredak" pogledalo dva miliona ljudi, jer zvuči nekako apstraktno. Napor koji godinama ulažem da bih snimio film nije zbog televizije već zbog bioskopa - zaključuje Mišel Franko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri