ZASPAO PRE "MILOSRDNOG ANĐELA": Sećanje na glumca LJubišu Baju Bačića (1922-1999) koji je preminuo na današnji dan

V. STRUGAR

24. 03. 2021. u 10:48

NA prvi dan bombardovanja, 24. marta 1999. godine, u staračkom domu sa knjigom na grudima preminuo je dramski umetnik, pesnik, prevodilac, šansonjer Ljubiša Baja Bačić (1922 -1999).

ЗАСПАО ПРЕ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА: Сећање на глумца Љубишу Бају Бачића (1922-1999) који је преминуо на данашњи дан

Foto Dokumentacija "Borba"

Ako kao glumac nije za života dobio onoliko koliko mu je pripadalo, književnost mu nije ostala dužna: već za prvu zbirku poezije "Stena gologlava" 1985. godine dobio je nagradu "Miloš Crnjanski", a sledeću pod nazivom "Moj živote, malo li te ima" (pesme i sećanja) nije dočekao - knjiga je bila u štampariji u vreme njegove smrti. Prvo izdanje ovog dela priredio je Feliks Pašić, a drugo neumorni pregalac Ateljea 212 Milan Caci Mihailović...

Moj živote

Moj živote, malo li te ima!

Tek u šaku kol`ko stane zrno,
kol`ko odžak da izdimi dima,
ispod nokti kol`ko crno.
Odrani me zemlja, pa s`rani.
Ni da stanem niti da se prignem,
šta da čuvam,
o šta da se branim
nikud poš`o,
odnikud da stignem.
Moj živote, iskapana čašo
da se muke u tebe ugnjezde.
Čeljust razbi, trnovita pašo,
a ja tebe ukova u zvezde.

Baja Bačić rođen je 30. decembra 1922. godine u Sokobanji i Kraljevini SHS. Školovao se i živeo u Nišu. Posle Drugog svetskog rata u Beogradu je upisao arhitekturu i istoriju umetnosti. Ovaj, kako se kasnije ispostavilo, višestruko nadareni umetnik radio je kao novinar u listu "Pionir" i dečjoj redakciji Radio Beograda. Pedesetih godina počinje da se pojavljuje na beogradskim teatarskim scenama, prvo kao član Beogradske komedije, onda Savremenog pozorišta, BDP i Ateljea 212.

Prvi televizijski angažman imao je u izuzetno popularnoj seriji Lole Đukića "Servisna stanica", zatim u filmu "Diližansa snova" Soje Jovanović, pa "Crnom snegu". Usledili su i drugi popularni naslovi tih godina, a publika ga je gledala i u "Više od igre", "Povratku otpisanih", "Doktorki na selu".

Poseban segment njegovog angažmana pripao je sinhronizaciji crtanih filmova na TV Beograd. Stariji čitaoci setiće se da je glas dao pričljivom petlu Sofroniju, Popajevom rivalu Badži, kao i proždrljivom Štrumfu Njupadžiji. Tokom celog života pisao je pesme, dugo samo za svoju dušu. Svako reprizno emitovanje serije "Bolji život" ponovo oživi njegove stihove u interpretaciji Dade Topića, a pesmu "A ja bez tebe" (posvećenu Mileni Dravić) otpevala je Viktorija na svom albumu 1991. Snimao je i "singlice" za decu, dok je mnogima obeležio detinjstvo učestvujući u emisijama "Hajde da rastemo", "Slovo na slovo" i "Laku noć deco". Bačić je napisao i dve dramatizacije (roman "12 stolica" Iljfa i Petrova i "Zli dusi" Dostojevskog), a njegova komedija "Majstor s mora" bila je na repertoaru Beogradske komedije.

"Uspomene postoje dok postoje oni koji su ih doživeli. Posle toga su ništa", zapisao je sa setom. A onda dodao: "Tako nastaju mitovi. U mnogim slučajevima, i poezija"...

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Sećamo ga se i ovog 24. marta, potvrđujući da uspomene, ipak, umeju i da nadžive one koji su ih doživeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)