PRAVE MUZEJ STAKLARSTVA: Ministarka Maja Gojković posetila Paraćin povodom kulturnog razvoja ovog mesta(FOTO)

Z. RAŠIĆ

23. 03. 2021. u 23:03

Opština Paraćin je veoma aktivna na konkursima koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a posebnu pažnju mi je skrenuo projekat izgradnje muzeja staklarstva, što bi učinilo ne samo Paraćin već i čitavu državu veoma prepoznatljivom u regionu i svetu, jer je Unesko odredio 2022. godinu za godinu stakla.

ПРАВЕ МУЗЕЈ СТАКЛАРСТВА: Министарка Маја Гојковић посетила Параћин поводом културног развоја овог места(ФОТО)

Foto Ministarstvo kulture

Nekako su se namere i planovi te lokalne samouprave poklopili sa svetskim tendencijama i odlučila sam zato da dođem sa svojim saradnicima, da vidimo gde bi bio taj muzej i kakve su mogućnosti za razvoj Paraćina u kulturnom smislu. To bi doprinelo i razvoju ekonomskog aspekta - rekla je juče u Paraćinu Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, nakon obilaska nekadašnjeg diskonta Srpske fabrike stakla, sa magacinskim prostorom, sada u opštinskom vlasništvu, koji je planiran za budući muzej staklarstva.

Paraćin učestvuje u konkursu ovog ministarstva "Gradovi u fokusu" projektom koji obuhvata infrastrukturno uređivanje nekadašnjeg staklarskog diskonta, sa magacinom, i njegovo potpuno opremanje u muzej staklarstva. Gojkovićeva je rekla da je oduševljena kako to već sada izgleda, potencijalom i muzejskim artefaktima koji bi bili izloženi, uz različite radionice, izložbe, edukacije starih zanata...

- Rezultati konkursa znaće se uskoro. U fazi je formiranje komisija koje će izabrati najbolje projekte. Ponosna sam, inače, i na to što smo ove godine prvi put imali i konkurse iz oblasti informisanja koji se odnose samo na sadržaje vezane za kulturu - napomenula je ministarka, istakavši da je to nama kao naciji i državi neophodno u vremenu poplave i kiča.

VLADA VODI PREGOVORE

Odgovarajući na neizbežno pitanje rešavanja problema "Srpske fabrike stakla", Gojkovićeva je rekla da o tome ne može da govori jer upravo investitori, a zainteresovanih ima, ne dozvoljavaju da se u prvim fazama pregovora javno govori o njima:

- Potencijalnih investitora ima više, Vlada vodi pregovore i ubeđena sam da će uskoro izaći u javnost sa strateškim partnerom za Staklaru, što je izuzetno važno za Paraćin, ali i za ekonomiju čitave države.

Gojkovićeva je kazala da Paraćin ima izuzetno velike kapacitete da bude u najužem izboru u jednom drugom projektu koji je započelo Ministarstvo kulture, a to je projekat "Prestonice kulture Srbije". Kako je izvan programa obišla i staru zgradu paraćinskog Kulturnog centra, videla je da je to "impresivno, predivno istorijsko zdanje".

- Ministarstvo radi na popisu dvoraca, vila i letnjikovaca u Srbiji da bi utvrdilo da li je njihova namena adekvatna, jer mnogo je kulturnog nasleđa koje propada, ali u Paraćinu nije takav slučaj - kazala je Gojkovićeva, dodavši da pretpostavlja da će uskoro i novi, moderan kulturni centar, zaživeti u punom kapacitetu.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević podsetio je da Staklara postoji u tom gradu od 1907. godine, te da lokalna samouprava hoće zato da Paraćin definiše kao grad stakla. Otuda i ideja za izgradnju muzeja staklarstva, te da se napravi festival stakla.

- Najbitnije je da smo dobili podršku Ministarstva kulture i informisanja da dobijemo sredstva za izgradnju muzeja i njegovo potpuno opremanje - kazao je Milićević, koji je, prethodno, sa potpredsedicom Vlade i njenim saradnicima, održao radni sastanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture