IZLOŽBA "ILUZIJE" MAJE GUZINE: Ćerka našeg poznatog karikaturiste izlaže u galeriji ULUPDS-a

V.V.S.

23. 03. 2021. u 16:06

U MALOJ galeriji ULUPDS-a otvara se izložba “Iluzija” Maje Guzine (od 30.marta do 7. aprila),a ona je rezultat dugogodišnjeg rada u dve oblasti: jedna je ilustracija, a druga slikarstvo.

ИЗЛОЖБА ИЛУЗИЈЕ МАЈЕ ГУЗИНЕ: Ћерка нашег познатог карикатуристе излаже у галерији УЛУПДС-а

Foto: V.V.S.

- Pre svega, za svoj izraz treba da zahvalim ocu, karikaturisti Ranku Guzini, koji me je od malih nogu upućivao na lepe stvari i prave vrednosti u umetnosti i životu – kaže Maja Guzina.

- Pomagala sam mu u izradi karikatura nekih petnaest godina i kroz taj rad sam stekla određeno znanje . Na moj način izražavanja u ilustraciji, takođe su uticali karikaturisti Tošo Borković, Duško Petričić, Zuko Džumhur, slovenački ilustratori i drugi. U izradi ilustracija cilj mi je da ih prilagodim dečjem uzrastu iako nisu sve namenjene deci. Sećajući se svog detinjstva, shvatim šta je to što najviše fascinira decu i kojim sredstvima bi to mogla najbolje da dočaram. Nastojim i da odvojim umetničko od komercijalnog bar u onim elementima ilustracije gde je to razdvojivo. Radila sam kombinovanu tehniku-ručno rađen crtež, koloristički obrađivan u FOTO ŠOP-u i pripreman za slanje u novine.

Kako kaže, ilustrovala je uglavnom po zadatku jer je sarađivala sa raznim časopisima. Ipak, ističe, postoji bitna razlika između tih ilustracija i onih koje sam radila po sopstvenoj ideji, samoinicijativno. Na ovim drugim početni motiv je svežiji , originalniji a često i duhovitiji.

Maja Guzina (1972) diplomirala je na FPUID 1997.godine, na odseku Zidno slikarstvo i ilustracije kod profesora Vlade Todoravića i Zvonimira Zekovića. Posle fakulteta radila je kao restaurator u Pećkoj patrijaršiji I u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024