SVEDOČANSTVO O NAPADU U 40 SLIKA: Kolekcija Petrović čuva jedinstven poliptih sa delima naših najuglednijih autora

Miljana Kralj

23. 03. 2021. u 11:26

U DRAMATIČNOM vremenu, na razmeđi dva veka i dva milenijuma, kada nam se dogodilo NATO bombardovanje, koje je otpočelo na sutrašnji dan, pre 22 godine, beogradski ekonomista i kolekcionar Dušan Petrović, odgovore na izazovna pitanja tog vremena potražio je od umetnika.

СВЕДОЧАНСТВО О НАПАДУ У 40 СЛИКА: Колекција Петровић чува јединствен полиптих са делима наших најугледнијих аутора

Foto Privatna arhiva

Odabrao je četrdeset tada najugledijih domaćih likovnih stvaralaca i svakom dao platno dimenzija četrdeset puta četrdeset centimetara.

Tako je nastala unikatna kolekcija, koja do sada nije još viđena u javnosti, a predstavlja deo vredne zbirke koju su Petrović i njegova supruga Olga stvarali decenijama. Na zadatom prostoru (40X40), svoje poetike i tadašnje preokupacije, predstavili su Moma Antonović, Milan Blanuša, Bob Damjanovski, Živko Đak, Dobrotin, Dolovački, Dunjić, Iljovski, Jale, Lukjan, Tijana Fišić... na delima su i potpisi Velizara Krstića, Ratka Lalića, Đileta Markovića, Ljubice Mrkalj, Milije Nešiće, Peđe Neškovića, Miljuša, Rakidžića, Ramujkića, Reljića, Rogića, Otaševića, Sivačkog, Staševića, Todora, Trkulje, Milice Stevanović i mnogih drugih.

- NATO bombardovanje jesam lično doživljavao. Pogađalo me je što nam uzimaju teritoriju, što nas gađaju, što smo bili žrtve. Ali i to što više nismo znali ni u kojoj zemlji živimo, SR Jugoslaviji ili Srbiji i Crnoj Gori... Intrigiralo me je šta u tom trenutku misle umetnici - priseća se Petrović, za "Novosti".

Foto Privatna arhiva

Kvadratni format omogućavao je da svako ima isti prostor da se izrazi, a sva njihova dela, otkriva kolekcionar, zamislio je kao celinu, poliptih:

- Taj poliptih je trebalo da bude jedinstvena slika tog vremena, sastavljena od različitih viđenja uglednih umetnika.

"Zapis" za budućnost

SVOJ kolekcionarski odgovor na izazove sadašnjeg vremena Petrovići traže u novoj saradnji sa umetnicima. Reč je o multimedijalnom projekatu u nastajanju, u jednoj šumici u Orašcu, a koji će nositi ime "Zapis". Otkrivaju samo da će se baviti traganjem za našim identitetom, tradicijom, a u realizaciji su uz umetnike i arhitekte, angažovani su i filozofi, filolozi, teolozi...

Temu im, kako kaže, nije postavljao, niti je insistirao na društvenom i političkom kontekstu. Interesovao ga je njihov intimni doživljaj cele situacije, šta misle i osećaju. Na platnima koje je dobio nazad, bombardovanje se nije doslovno odrazilo, izuzev, kako ističe, u nekoj dalekoj asocijaciji kod Dušana Otaševića, koji je uradio "Goluba mira".

Foto Privatna arhiva

- Umetnici razmišljaju globalnije - tvrdi kolekcionar. - Oni beže od dnevnopolitičkih komentara, jer smatraju da je takvo reagovanje na stvarnost posao za karikaturiste u dnevnoj štampi. Njihove teme su univerzalne.

Upravo je druženje sa ljudima tako širokih pogleda na život i obilasci njihovih ateljea, u to strašno vreme, pomoglo Dušanu i Olgi Petrović, da lakše pregrme dane kada je "gruvalo".

- Za svaku sliku nas veže neka priča - kaže Olga Petrović. - Nijednu nismo nikada prodali, niti menjali sa drugim kolekcionarima. Vezivali smo se za njih. Uoči bombardovanja, uz svu onu presiju, otišli smo kod Sivačkog i kupili jedno divno delo. Bili smo mnogo srećni.

Priča o 40 puta 40 puta 40 se vrlo brzo proširila umetničkim krugovima, pa su počela da im pristižu i dela umetnika koje nisu lično pozivali. Sada ih u zbirci imaju oko 60.

Izbor iz njihove kolekcije, u kojoj ima i dela muzejske vrednosti, javno je predstavljen pre dve godine u Galeriji 73.

Foto Privatna arhiva

Petrovići, kojima je u prikupljanju umetničkih dela uzor Pavle Beljanski, smatraju da i kolekcionari, poput umetnika, imaju zadatak da ostave trag o vremenu čiji su savremenici. A ovo što nam se sada dešava donosi nove izazove.

- Ceo svet je obuhvaćen pandemijom, dok je bombardovanje bilo nešto što se samo nama događalo - objašnjava Dušan Petrović.

- Ekonomija je pala na kolena, a ljudi su Boga zamenili novcem. Promenila se i struktura rasporeda svetskih sila. Svet nije više bipolaran, već višepolaran. Iluzorno je misliti da nešto možemo da menjamo u takvom globalnom, zdravstvenom, političkom i ekonomskom poretku. Zato moramo da se prilagodimo i pronađemo svoj put mentalnog i duhovnog spasenja, u čemu umetnost može da pomogne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)