KAKO SAM "UBIO" PLAMERA: Irfan Mensur o nedavno preminulom glumcu i njegovoj ulozi u "Sarajevskom atentatu"

Vukica Strugar

15. 02. 2021. u 11:22

SLAVNI kanadski glumac Kristofer Plamer preminuo je nedavno u 92. godini, u svom američkom domu u Konektikatu: proslavio se ulogom kapetana Fon Trapa u filmu "Moje pesme, moji snovi" 1965. godine, ali je Oskar dobio gotovo pola veka kasnije (2011) za film "Početnici".

КАКО САМ УБИО ПЛАМЕРА: Ирфан Менсур о недавно преминулом глумцу и његовој улози у Сарајевском атентату

Foto P. Milošević

Reditelj Ridli Skot, povodom ostvarenja "Sav novac sveta", pre samo tri godine rekao je za njega da je "prava bojanka koja može da uradi sve", a on je u bogatoj karijeri zabeležio i jedno jugoslovensko iskustvo.

"Sarajevski atentat" snimljen je 1975. (režija Veljko Bulajić) kao velika međunarodna koprodukcija, u čijoj podeli su bila još neka velika svetska imena - Plamer je igrao Franca Ferdinanda, njegovu suprugu Sofiju tumačila je Florinda Bolkan, a Đuru Šarca - Maksimilijan Šel. U glavnoj ulozi, liku Gavrila Principa, publika je gledala mladog i još nedovoljno poznatog Irfana Mensura, kome je ovo bio prvi film u karijeri. I kao u "zbilji", upucao je Ferdinanda, odnosno Kristofera Plamera posle tri dana snimanja.

ISKUSTVO Mensur sa Maksimilijanom Šelom  u filmu "Sarajevski atentat", Foto IMDb

- Čuo sam da je umro, a eto, ja sam ga davno "ubio". Snimali smo u Sarajevu te scene i vrlo dobro se sećam jedne sitnice koju sam upamtio kao mlad glumac. Plamer bi uvek, u određenom trenutku, pogledao u nebo. Onda je spuštao pogled na gradonačelnika koji je u tom trenutku nešto pričao, dok sam se ja nalazio u okupljenoj gomili, spreman za atentat - priseća se Mensur.

- Nikada nisam shvatao zašto to radi, uvek u istom trenutku tokom ponavljanja ove scene.

Bolji od Mekdauela

SVE je plaćao američki producent, u koprodukciji sa Češkom i Jugoslavijom. I mene su odabrali Amerikanci, saznao sam tokom snimanja. Zanimljivo je da su, na kraju, za Principa ostala dva kandidata. Malkolm Mekdauel (koji je posle "Paklene pomorandže" napravio svetsku karijeru) i ja.

Producent je, ipak, predložio mene, a Veljko prihvatio - kaže Mensur.

Potpuno beznačajna radnja, koja meni nije bila jasna. Kada se uveče završilo snimanje, pogledao sam scenario i video da na tom mestu piše: "Ferdinand pogleda u nebo." Dakle, on je bio savršeno precizan i tačan, obraćajući pažnju na svaki detalj u scenariju. A meni je to kao mladom glumcu apsolutno promaklo...

ZVEZDE Florinda Bolkan i Kristofer Plamer, Foto IMDb

Naš sagovornik ističe da je tokom snimanja svog debitantskog filma imao sreću da upozna, zapravo, dvojicu oskarovaca. Plamer je ovo odličje dobio mnogo godina kasnije, a Maksimilijan Šel već 1961. godine za "Nirnberški proces":

- Sa Šelom sam bio direktan partner. Igrao je Šarca. Duže smo se družili jer je duže bio i na snimanju. Nekoliko puta smo išli na zajedničke večere, pa smo imali priliku da razgovaramo. U to vreme njih dvojica su za mene bili "užasno" veliki glumci, ali sam odmah shvatio da su baš najveći, obični i prijemčivi ljudi.

Foto IMDb

Irfan pamti ovo snimanje još po jednom zanimljivom iskustvu. Posmatrao je kako Šarca (odnosno Maksimilijana Šela) muče u jednoj sceni. Ležao je na stolu, zabijali su mu eksere pod nokte, ali je u krupnom planu bilo samo njegovo lice:

- Toliko se kreveljio u tom krupnom planu, da sam bio zabezeknut. Mislio sam šta radi ovaj čovek, da li je to uopšte moguće?! I to je trajalo, trajalo trajalo... Na večeri sam mu rekao da sam gledao tu scenu, da je dugo trajalo, dok je on svašta radio u tom krupnom planu sa svojim licem, urlao i plakao... Saslušao me i rekao: "E, mladiću, u film će ući možda samo pola sekunde ili sekund. Odabraće najbolji deo mog kreveljenja. A ja sam ponudio sve što sam mogao." To su neke zanatske cake koje sam tada "pokupio".

Foto IMDb

Kasnije, priča nam poznati glumac, rado je gledao filmove dvojice velikana. I uvek se dobro osećao, jer je upoznao te ljude.

Foto EPA

- S Plamerom sam imao samo dva-tri dana snimanja. I "ubio" sam ga, što nije mala stvar - kaže kroz osmeh Mensur.

- Već u to doba, bio je veoma cenjen u svetu, među deset najplaćenijih glumaca Holivuda. Bulajić se prema obojici odnosio s velikim respektom, što oni i zaslužuju. Ali, na neki način, i oni su mu uzvraćali - jer ih je odabrao i angažovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri